Termenul pentru depunerea declaratiei anuale de cota de lapte expira miercuri

Miercuri, 14 Mai 2014, ora 14:14
1767 citiri
Termenul pentru depunerea declaratiei anuale de cota de lapte expira miercuri

Procesatorii si producatorii detinatori de cota de lapte pentru vanzari directe mai pot depune doar miercuri, 14 mai 2014, declaratia anuala de cota de lapte, altfel risca aplicarea unor penalitati, a anuntat Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA).

"Producatorii care nu depun in termenul legal declaratia anuala de vanzari directe vor pierde cota de lapte prin retragere la rezerva nationala precum si dreptul de a beneficia de sprijinul financiar acordat prin masurile prevazute in cadrul Politici Agricole Comune (PAC). Cotele individuale nu vor fi retrase la rezerva nationala daca producatorii detinatori de cota vor transmite impreuna cu declaratia anuala si o justificare scrisa, datata si semnata, asupra imposibilitatii transmiterii acestei declaratii in termenul legal", se arata in comunicat.

Potrivit sursei citate, cumparatorii de lapte (procesatorii) care nu depun in termen declaratia anuala privind cantitatile achizitionate vor fi penalizati pentru fiecare zi calendaristica de intarziere, incepand cu data de 15 mai.

Penalitatea reprezinta suma corespunzatoare taxei datorate pentru o depasire de 0,01% din cantitatile de lapte care i-au fost livrate de producatori pentru fiecare zi calendaristica de intarziere. Aceasta suma poate sa fie cuprinsa intre 100 si 100.000 de euro.

De asemenea, cumparatorul care nu trimite declaratia anuala risca sa piarda dreptul de a achizitiona lapte de la producatori, prin retragerea autorizarii. Pe baza declaratiilor anuale, APIA stabileste daca Romania depaseste cota nationala de lapte, insa acest lucru nu s-a intamplat pana in prezent.

In negocierile cu Uniunea Europeana, Romania a primit dreptul sa realizeze trei milioane de tone de lapte pe an, din care doua milioane de tone au fost alocate pentru vanzare directa, iar un milion de tone pentru livrari catre fabricile de procesare. Depasirea acestei cantitati urma sa atraga penalizari de 278,3 euro pentru fiecare tona de lapte realizata peste cota, iar in cazul in care cantitatea de lapte produsa este mica, Romaniei i se putea diminua cota pentru urmatorii ani. In anul de cota 2012/2013, vanzarile directe au fost de 1,7 milioane de tone. Romania mai are, la ora actuala, 1,07 milioane bovine fata de 1,6 milioane in 2007.

Potrivit ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, Romania risca sa se confrunte cu o crestere a importurilor de lapte la preturi mai mici din cauza eliminarii cotelor de lapte la nivelul Uniunii Europene din 2015.

Romania a importat, in 2013, o cantitate de lapte brut de 96.240 de tone, in crestere cu 62,4% fata de 2012 (59.267 tone), potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS).

#declaratii anuale cota lapte, #termen declaratii cota lapte, #import lapte Romania , #Agricultura