Top 5 latifundiari ai Romaniei: cine sunt oamenii de afaceri care detin 1% din suprafata agricola a Romaniei

Miercuri, 09 Octombrie 2013, ora 08:02
7798 citiri
Top 5 latifundiari ai Romaniei: cine sunt oamenii de afaceri care detin 1% din suprafata agricola a Romaniei
Adrian Porumboiu, Ioan Niculae si Mihai Anghel, oamenii de afaceri care ocupa primele locuri in topul latifundiarilor Romaniei

Oamenii de afaceri din Romania au "mirosit" castigurile pe care le pot obtine din agricultura si s-au "inarmat" cu sute de mii de hectare de teren agricol. Nu este de mirare ca cei mai mari 5 latifundiari din tara au impreuna in jur de 1,1% din suprafata agricola arabila a tarii.

Business24 prezinta topul oamenilor de afaceri care detin cele mai mari suprafete de teren agricol si afacerile pe care si le-au "croit" in agricultura:

Locul 1:Adrian Porumboiu, baronul din Moldova - 27.000 de hectare de teren agricol

Fostul arbitru de footbal, Adrian Porumboiu si-a cladit un imperiu din agricultura in Moldova ce se intinde pe o suprafata de 54.000 de hectare de teren. Jumatate din acest teren este concesionat de la stat, insa restul se afla in proprietatea lui. Firma pe care o detine, Racova Vaslui, ii aduce venituri anuale de pana la 200 de milioane de euro, se arata intr-un top realizat de Agrointel.

Diversificarea domeniilor de activitate, a constituit, in cazul lui Porumboiu, cheia succesului. La Vaslui, Porumboiu are silozuri pentru 350.000 de tone de cereale, o fabrica de ulei, o fabrica de biodisel, noua fabrici de paine si una de procesare a laptelui.

Locul 2:Mihai Anghel, om de afaceri din Dolj - 25.000 de hectare

Compania Cerealcom din Dolj, detinuta de omul de afaceri Mihai Anghel, are in proprietatea in jur de 25.000 de hectare de teren agricol. Firma detine, de asemenea, silozuri cu o capacitate de 450.000 de tone. Pe langa cereale, porumb, floarea soarelui, grau, omul de afaceri este prezent si in industria vinurilor cu gama "Domeniul Coroanei".

Omul de afaceri doljean are o avere estimata la 90-100 milioane de euro.

Locul 3:Ioan Niculae, cel mai bogat roman - 19.000 ha

Cel mai bogat roman nu putea sa lipseasca din topul marilor latifundiari ai Romaniei. Desi se regaseste pe primele locuri si in topul celor mai mari arendasi ai statului, Ioan Niculae are si in jur de 19.000 de hectare de teren in proprietate.

Grupul InteAgro, una din cele mai puternice companii de pe piata din Romania a raportat un profit net de peste 202 milioane de lei (45 milioane de euro) si 248 de angajati.

Compania lui Ioan Niculae dispune de o capacitate de stocare a cerealelor de 700.000 de tone in silozuri si alte 400.000 de tone in magazii.

Locul 4:Andreas von Bardeau, un conte austriac - 15.600 de hectare de teren agricol

Andreas von Bardeau, unul din ultimii reprezentanti ai familiei de Habsburg, a cumparat peste 15.000 de hectare de teren agricol in judetele Timis, Arad si Caras Severin. Si nu s-a oprit aici. Pe langa terenul aflat in proprietate, contele a concesionat alte 11.000 de hectare de la Agentia Domeniilor Statului (ADS) sau arendate de la localnici.

Austriacul si-a concentrat activitatea pe fermele de animale. Creste oi, bivolite si vaci. Terenurile sunt cultivate cu grau, orzoaica, rapita, floarea soarelui, porumb si orez si sunt administrate prin Bardeau Holding.

Locul 5:Portughezii de la Martifer - 15.000 de hectare de teren

Partenerii de afaceri ai unora din cei mai mari traderi de pe piata locala, Bunge, portughezii de la Martfifer administreaza in Romania in jur de 15.000 de hectare de teren agricol. Productia obtinute de pe aceste terenuri este folosita ca materie prima pentru fabrica de la Lehliu in care compania a investit in jur de 90 de milioane de euro.

#latifundiari Romania, #terenuri agricole proprietari, #terenuri agricole oameni afaceri, #afaceri Porumboiu, #afaceri Niculae , #Agricultura