Vrei sa investesti in ferme sau depozite de legume? Depune-ti proiectul la APDRP

Duminica, 14 Octombrie 2012, ora 18:00
2536 citiri
Vrei sa investesti in ferme sau depozite de legume? Depune-ti proiectul la APDRP

Producatorii agricoli interesati de investitii in ferme de vaci si in depozite de legume si fructe ar putea beneficia fonduri europene de aproximativ 250-300 de milioane de euro.

Pentru a le accesa, insa, ei trebuie sa participe la cele doua sesiuni de depunere e proiecte, deschise de Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) in luna noiembrie.

"Vom mai lansa in acest an doua sesiuni de depunere de proiecte, una va fi pe masura 121 privind investitiile in ferme, cu prioritate pe fermele pentru vaci de carne si pentru reproductie la porc, iar cealalta pe masura 123 care va viza in principal partea de depozite de legume si fructe.

Deocamdata nu putem spune suma exacta care va fi disponibila pentru aceste doua masuri pentru ca suntem in plin proces de dezangajare a tuturor proiectelor neviabile, de unde vom atrage in jur de 200-250 de milioane de euro.

De asemenea, mai avem posibilitatea sa facem si unele realocari de alte masuri din cadrul aceleiasi axe de unde mai putem atrage inca 50 de milioane de euro", a declarat directorul general al APDRP, George Turtoi.

500 de proiecte vor fi reziliate

Acesta a precizat ca in urma unei analize facute la nivelul tuturor proiectelor din sistem, in jur de 500 de proiecte vor fi reziliate intrucat nu au efectuat nicio plata si nici nu mai pot face dovada cofinantarii, iar sumele aprobate vor fi realocate masurilor care se se vor mai deschide in luna noiembrie din acest an.

"S-a facut o analiza la sange a tuturor proiectelor din sistem si in principal s-au evidentiat proiectele care au ajuns la termenul de 2-3 ani de implementare si nu au efectuat nicio plata si nu au solicitat niciun avans. Practic, stam cu aceste proiecte blocate in sistem.

Am solicitat sa ne prezinte dovada cofinantarii, iar cei care nu au putut sa o demonstreze nu au mai fost prelungiti si au fost reziliati. In urma analizei erau circa 800 de proiecte in situatia aceasta, multe din anul 2010, insa cu posibilitatea de dezangajare sunt in jur de 500 de proiecte.

In circa doua luni am dezangajat circa 180 de milioane de euro si speram ca pana cand vor fi lansate masurile sa dispunem de toate sumele, respectiv de circa 200-250 de milioane de euro", a adaugat Turtoi.

Practic, producatorii isi vor face o linie de depozitare si comercializare. Acesti potentiali beneficiari vor avea punctaje prioritare si vor fi cei mai favorizati, chiar daca sunt si alte categorii eligibile.

Ne asteptam sa fie atractiva aceasta masura chiar si pentru cei care au deja depozite, dar care sunt goale, iar acum au posibilitatea sa le modernizeze", a mai spus seful APDRP.

Cele doua sesiuni de proiecte, deschise in noiembrie

Cele doua sesiuni de depunere de proiecte se vor deschide, cel mai probabil la mijlocul lunii noiembrie, numai dupa consultarile din cadrul Comitetul de Monitorizare al PNDR, programate la inceputul lunii noiembrie.

Sesiunile vor fi active o luna, cel mult pana la finele lunii decembrie, iar daca banii nu vor fi contractati cele doua sesiuni se vor mai prelungi in 2013 pentru inca o perioada de timp.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#proiecte agricultura, #finantare agricultura, #bani agricultura , #Agricultura