2013, anul in care trebuie sa ne despartim de FMI. Cum va fi fara "profesorul" Franks

Vineri, 10 Februarie 2012, ora 08:00
2975 citiri
2013, anul in care trebuie sa ne despartim de FMI. Cum va fi fara "profesorul" Franks
Acordul cu FMI expira anul viitor

Actualul acord cu FMI expira in 2013, moment din care nu se mai justifica continuarea acestei relatii, vazuta de multi ca fiind daunatoare economiei romanesti. Cum ne vom descurca fara "biciul" lui Jeffrey Franks si ce riscam daca iesim din acest parteneriat?

Acordul cu Fondul Monetar International (FMI) si masurile de austeritate ce au venit odata cu imprumuturile date Romaniei sunt vazute de unii ca fiind daunatoare cresterii economice pe termen lung, iar de altii ca fiind singurii factori care ne-au salvat de la un colaps financiar.

In conditiile in care economia Romaniei pare a fi in afara pericolului si nu mai avem nevoie de imprumuturi, o reinnoire a acordului cu FMI in 2013 pare a nu-si mai avea rostul. Insa iesirea din aceasta relatie depinde de o serie de factori, atat interni, cat si externi.

"Daca ne putem permite sa nu mai incheiem un nou acord cu FMI, evident ca nu avem de ce sa nu o facem. Acordurile acestea nu sunt incheiate de placere, ci pentru ca esti stramtorat", a declarat pentru Business24 analistul economic Aurelian Dochia, fost director general al BRD. "Insa, intr-un an se pot intampla multe. Daca va fi recesiune in Europa, probabil ca nu vom putea sta pe picioarele noastre".

Continuarea acordului cu FMI in forma actuala este deja daunatoare tarii, asa ca prelungirea dupa 2013 ar fi periculoasa, crede analistul economic Ilie Serbanescu. "Cat timp va continua acordul cu FMI nu se va schimba nimic in Romania. Nu conteaza ca avem un nou guvern. Nu Emil Boc, ci Jeffrey Franks era prim ministru, iar pe acesta nu l-a dat nimeni jos", comenteaza analistul.

Nu mai avem nevoie de imprumuturile FMI

Cel mai important motiv pentru care relatia cu FMI ar trebui sa inceteze in 2013 este faptul ca Romania nu mai are nevoie de imprumuturi, iar fondul nu mai are bani de dat. 2012 este anul in care incepem sa returnam banii imprumutati, asa ca, daca acordul ar continua, am intra intr-un cerc vicios. Mai exact, am lua bani de la FMI ca sa platim datoriile catre FMI.

"Daca reformele ar fi sustenabile, nu ar mai trebui sa innoim acordul. Insa cred ca nici ei nu ar mai vrea innoirea acordului, deoarece ne-am depasit deja cota de creditare", este de parere Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului pentru Economie Aplicata (GEA).

Si analistul economic Mircea Cosea considera ca nu putem continua sa ne rezolvam problemele financiare exclusiv prin imprumuturi.

"Romania trebuie sa aiba capacitate de autofinantare intr-o proportie mai mare, adica sa puna in valoare factorii de avantaj competititv pe care ii are, aici prioritate avand agricultura", considera Cosea. "Prelungirea relatiei cu FMI prin cererea de imprumuturi de la o anumita data nu mai contribuie la imbunatatirea imaginii Romaniei pe piata externa, ci din contra, la inrautatirea acesteia. Parem o tara incapabila sa creeze valoare adaugata si sa o capitalizeze intern pentru propria dezvoltare", mai spune analistul.

Un alt motiv pentru care relatia cu FMI nu se mai justifica este faptul ca filosofia economica a fondului nu mai corespunde cu necesitatile de dezvoltare a Romaniei, care are nevoie de masuri de crestere, nu doar de austeritate.

In plus, incheierea unui nou acord ar da un semnal negativ pietelor internationale, dupa cum a declarat recent Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

"Ancora ramane pentru credibilitate. Ramane suma de bani pentru dezvoltari exterioare Romaniei, care nu au putut sa fie prevazute si probabil ca va trebui sa iesim si din acest acord. Poate mai facem unul de acelasi tip? Cel mai bine ar fi sa iesim din acest acord, ceea ce ar insemna ca lucrile merg bine si nu mai avem nevoie de profesor. Daca te mai lungesti intr-un asemenea acord, nu va mai fi un mesaj bun", a spus Isarescu.

Oficialul BNR a aratat ca noi ancore ar putea si ar trebui sa fie acordurile de la nivelul Uniunii Europene, precum Pactul de Stabilitate Fiscala.

Ce risca Romania daca pleaca FMI

Romania a mai scapat odata de sub "jugul" FMI in 2005, iar momentul a marcat inceperea unei perioade de exuberanta economica. S-a crescut tot ce s-a putut creste, chiar daca fondul ne-a avertizat in legatura cu riscurile unei politici prolifice. Bunastarea a durat toat trei - patru ani, pana in momentul inceperii crizei economice, care ne-a prins nepregatiti.

"Ar fi bine sa nu repetam si in 2013 deciziile din 2005. Politicienii trebuie sa inteleaga ca nu acordul cu FMI ne impune restrictii, ci criza. Daca vom fi responsabili dupa incheierea acordului, nu vor exista probleme", spune Dochia.

De aceeasi parere este si Mircea Cosea, care crede ca, daca vom avea un guvern responsabil, cu propria strategie de dezvoltare si care sa nu cedeze populismului pentru a obtine voturi, intreruperea acordului cu FMI nu va aduce niciun risc economiei Romaniei.

"Pactul de guvernare fiscal incheiat de curand la Bruxelles are avantajul ca impune o rigoare si disciplina financiara, functionand ca o bariera in calea populismului", mai spune Cosea, intarind ideea guvernatorului BNR.

Insa, ca in orice schimbare, exista o serie de efecte care ar putea fi negative. In primul rand, nu putem sti cum vor reactiona pietele financiare internationale, acordul fiind pana acum o ancora, care ne-a sustinut stabilitatea de-a lungul anilor de criza.

In plus, pot creste costurile de imprumut si pot exista fluctuatii ale cursului de schimb.

Plecarea FMI ar atrage investitori straini

O mare problema legata de eventuala incetare a relatiei cu FMI, in 2013, este impactul asupra increderii investitorilor straini in capacitatea economica a Romaniei. Prezenta fondului a fost pentru multi dintre acestia o garantie a stabilitatii, iar o tara a nimanui ar putea sa ne lase si fara micile investitii straine care ne-au mai ramas.

Insa analistii considera ca acest rationament este gresit. "In fata investitorilor straini am avea, din contra, o imagine mai buna, deoarece ar considera ca ne-am facut treaba si ne-ar vedea ca pe un stat mai puternic", este de parere Voinea.

Cosea considera, de asemenea, ca un nou acord cu FMI ne-ar dauna imaginii si ar afecta investitiile straine.

Investitorii straini directi nici macar nu sunt legati de acordul cu fondul, investitiile financiare fiind cele care depind de acest lucru, dupa cum crede Dochia. Aici intra, in primul rand, plasamentele in titluri de stat, dupa care companiile romanesti care se imprumuta in strainatate si plasamentele pe bursa, acestea avand o importanta mai mult simbolica.

#acord FMI Romania 2012, #acord fmi valabil 2013, #masuri austeritate fmi, #guvernul Ungureanu, #investitii straine, #Mugur Isarescu BNR, #aurelian dochia, #liviu voinea, #ilie serbanescu , #Analiza economica