Analiza: Romania se ridica prin consum. Economia va creste cu 4,1 procente anul acesta

Joi, 19 Mai 2016, ora 17:39
6090 citiri
Analiza: Romania se ridica prin consum. Economia va creste cu 4,1 procente anul acesta

Evenimentul dedicat managementului riscului de credit, World Credit Congress & Exibition, programat intre 8-10 iunie in Bucuresti, il va aduce in fata auditoriului pe analistul economic Daniel Thorniley, iar acesta are vesti bune despre evolutia economica a Romaniei.

Intr-un preambul al prezentarii sale, Thorniley, in prezent presedinte al DT Global Business Consulting Viena, arata ca increderea consumatorilor din tara noastra este la cel mai bun nivel din decembrie 2013 si pana in prezent.

In top 5

Din punct de vedere al evolutiei economice din ultimul an si jumatate, Romania a reusit sa se distanteze de regiunea balcanica, in ceea ce priveste potentialul si ar trebui sa fie vazuta tot mai mult ca o piata cu tendinte bune de crestere pe un volum mai mare.

"Tara a dovedit ca merita sa fie tratata ca o piata de baza din ECE, la egalitate cu Polonia, Ungaria, Cehia si Slovacia, iar mediul de afaceri international se astepta ca aceasta sa fie una dintre cele cinci piete de top in acest an", anunta dr. Daniel Thorniley.

PIB va creste cu 4,1% in acest an, in mare parte datorita increderii consumatorilor in mediul economic actual, conform calculelor facute de analistul din fruntea DT Global Business Consulting.

Mediul deflationist din ultima perioada a dus la o crestere a salariilor reale, incuranjand astfel consumul. Anul trecut valoarea salariilor reale a curescut cu peste 2 procente, ridicand cifra vanzarilor cu amanuntul cu peste 10% in ultimul trimestru al anului.

De asemenea, scaderea ratei somajului la 6,6% si prognoza de coborare a acestuia la 6,1% procente pana la sfarsitul anului se arata in masura sa creasca increxere consumatorilor din Romania.

Prognoze bune

"Cheltuielile gospodariilor au crescut in ultimii ani si acesta este un factor principal din spatele povestii actuale de crestere. Consumul privat a crescut cu 5.5% anul trecut si predictia este de extindere cu inca 5.7% in 2016 si cu moderare usoara in anii urmatori.

Cheltuielile au crescut constant in fiecare luna, in ultimii doi ani, ceea ce induce ideea ca afacerile cu produse de consum sunt optimiste in mod justificat asupra proiectiilor lor de vanzare pentru 2016.

La toate acestea contribuie printr-un impuls suplimentar si reducerea suplimentara a TVA-ului de inceputul acestui an", considera Daniel Thorniley.

In opinia sa, recuperarea economica va fi mentinuta datorita in mare parte consumului intern, cheltuielilor gospodariilor, exporturilor si proiectelor finantate de UE.

Peste zona euro

In prezent, Romania si celelalte economii din regiunea Europei Centrale si de Est (ECE) beneficiaza din plin de redresarea inregistrata in zona euro, chiar daca aceasta continua intr-un ritm mai lent.

Aproximativ 70% din exporturile de marfuri romanesti se indreapta spre pietele dominate de moneda unica europeana, prin urmare, o perspectiva puternica pentru blocul european se traduce printr-o perspectiva stabila puternica si pentru Romania.

Regiunea ECE se dovedeste si cea mai performanta de pe continent, din punct de vedere al cresterii economice, media fiind de 3,1 procente pentru anul in curs si cel viitor.

Din acest punct de vedere, doar flancul sudic al Europei are sansa de a se apropia de aceasta rata de crestere, prognoza efectuata de Thorniley aratand o crestere de 3% in cursul anului viitor.

In Europa de Vest insa, ritmul de crestere economica ramane in continuare anemic: 1,8% in cursul anului curent si pentru 2017.

De altfel, zona ECE are avantajul unei expansiuni economice de 1,3 procente, cu fiecare procent inregistrat in zona euro, fapt ce creste increderea investitorilor in tarile reprezentative din regiune, printre care si Romania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#evolutie economica Romania, #piete top Europa, #prognoze economice Romania, #World Credit Congress and Exhibition, #dr Daniel Thorniley , #Analiza economica