Bilantul Guvernului Ponta - Masurile economice luate si promisiunile neonorate

Marti, 07 Mai 2013, ora 13:30
3045 citiri
Bilantul Guvernului Ponta - Masurile economice luate si promisiunile neonorate
Guvernul condus de alianta USL implineste un an

La exact un an de la investirea in functie, guvernantii inca se "lupta" cu birocratia si cu "mostenirea" lasata de guvernul anterior, dar se declara multumiti de progresele facute, desi multe promisiuni nu au fost realizate.

Reintregirea salariilor bugetarilor, pana la nivelul din iunie 2010, cresterea incasarilor bugetare prin eficientizarea administrarii fiscale dar si regandirea sistemului de exploatare a resurselor au fost cateva dintre cele mai importante masuri economice promise de premierul Victor Ponta, in programul de guvernare.

In sedinta de Guvern de marti, premierul sustine ca anul care a trecut "a fost usor" si lasa de inteles ca de abia de acum incepe greul. "Sunt foarte hotarat sa atacam taote zonele in care trebuie facute schimbari si sa indeplinim ceea ce am propus in programul de guvernare, in asa fel incat Romania anului 2016 sa arate altfel decat pe 7 mai 2012". Mai mult, Ponta promite autostrazi si investitii in Energie.

Romania este una dintre putinele tari europene care au inregistrat o crestere economica in 2012, de doar 0,2%, iar statul roman a evitat reintrarea in recesiune.

O alta veste buna este ca limita de deficit de 3%, asumata la nivel european, a fost respectata. Deficitul bugetar inregistrat in primele trei luni ale lui 2013 a fost de 4,1 miliarde de lei, mai mic decat valoarea prognozata de 4,3 miliarde de lei.

De asemenea, intr-o analiza preluata de Agerpres se arata ca, "pentru prima data in istoria postdecembrista, Romania are un sold al comertului exterior pozitiv, fiind inregistrata o crestere de 8% a exporturilor si de doar 1% a importurilor".

Cu toate acestea, optimismul premierului nu este in totalitate justificat, in contextul in care numarul de salariati a crescut cu 70.000, in perioada aprilie 2012 - februarie 2013, concomitent cu o scadere accentuata a somajului, releva aceeasi analiza. Mai exact, in februarie anul acesta, nivelul somajului a ajuns pana la 6,7%.

In ceea ce priveste cursul de schimb, leul s-a apreciat azi pana la cel mai inalt nivel din ultimele 16 luni, respectiv de 4,3 lei/euro. Aprecierea monedei nationale se bazeaza pe intrarile de capital strain in tara, investitorii fiind atrasi de dobanzile bune si de stabilitatea macroeconomica generala.

Ce masuri economice s-au luat

Cresterea salariului minim

La inceputul acestui an, reprezentantii Guvernului aprobau cresterea salariului minim in doua trepte si a indexarea pensiilor cu 4%. De la 1 februarie salariul minim a crescut, intr-adevar, cu 50 de lei, pana la de 750 de lei. A doua etapa de crestere se va realiza de la 1 iulie, cand venitul minim ar urma sa ajunga la 800 de lei.

- Demararea implementarii schemei privind reabilitarea termica a cladirilor, finantata prin Programul Operational Regional

- Revizuirea proiectelor cuprinse in Programul National de Dezvoltare a Infrastructurii, precum si in Programul National de Modernizare a Localitatilor "pentru a asigura stimularea dezvoltarii regionale la nivelul Romaniei"

- Accesul crescut la achizitii publice pentru IMM-uri, "stimulat direct prin cadrul de reglementare, favorizand si sistemul de calificare al acestora si simplificarea criteriilor de eligibilitate"

- Continuarea procesului de privatizare

Taxele din Energie ameninta cresterea economica

Tot de la 1 februarie, guvernul a introdus si taxa pe "monopolul natural" din sectorul energiei electrice si al gazului metan aplicabila operatorilor de transport si distributie.

Companiile care deruleaza activitati de extractie si vanzare a gazelor naturale din Romania, inclusiv din perimetrele din Marea Neagra, vor fi suprataxate cu 60%, taxa aplicata la veniturile suplimentare obtinute in urma liberalizarii preturilor.

Cu alte cuvinte, vor fi taxate profiturile incasate de companiile de energie si gaze, avand in vedere diferenta dintre preturile initiale si stabilirea acestora in functie de inflatie.

Taxa a starnit reactii adverse din partea companiilor de profil, dar si din partea unor analisti internationali. Cresterea preturilor la energie va afecta economia Romaniei care incearca din greu sa recupereze doi ani de recesiune, se arata intr-o analiza Reuters.

Noile taxe din Energie pun in pericol cresterea economica

Unda verde pentru autoritati sa creasca taxele

Guvernul spunea ca va reduce taxele si impozitele, prin scaderea TVA si a CAS, dar pana acum aceasta promisiune nu s-a finalizat. Mai mult, la putin timp dupa castigarea alegerilor parlamentare, guvernul anunta ca administratiile locale pot mari taxele locale cu 16%.

"Nu s-au mai actualizat taxele locale de trei ani. Legea Finantelor publice prevede ca acestea sa fie actualizate cu rata inflatiei. Daca autoritatile locale vor sa le creasca, o pot face, dar daca vor sa le scada, pot face, de asemenea, acest lucru".

O data la trei ani, conform legii, autoritatile locale au voie sa actualizeze taxele locale cu inflatia.

Ce promisiuni nu s-au onorat

- Cresterea substantiala a gradului de absorbtie a fondurilor structurale si de coeziune pana la 31 decembrie 2012

- Reanalizarea actualei strategii de privatizare a CFR Marfa dupa aplicarea testului investitorului privat si a testului vanzatorului privat in economia de piata" si lansarea licitatiei pentru realizarea liniei de metrou Sos.Alexandriei-Voluntari

- Accelerarea comasarii terenurilor agricole, refacerea infrastructurii de irigatii folosind fonduri UE

- Finalizarea sectiunilor de autostrada si a centurilor ocolitoare aflate in constructie (Autostrada Bucuresti-Ploiesti, Autostrada Cernavoda-Constanta, varianta de ocolire Deva-Orastie la standard de autostrada, centurile cu profil de autostrada Arad si Constanta)

- Demararea lucrarilor de executie pentru tronsoanele de autostrada, cu finantare europeana, aflate pe Coridorul IV Pan-European: (Timisoara-Lugoj, Lugoj-Deva)

- Crearea cadrului legislativ pentru realizarea cardului de asigurat, restituirea C.A.S.S.

- Cresterea incasarilor bugetare prin eficientizarea administrarii fiscale

- Trecerea ANRE in subordinea Parlamentului pentru eliminarea practicilor "baietilor destepti"

Impozitele propuse de PSD, marul discordiei in Alianta USL

Introducerea impozitului progresiv este o alta promisiune facuta de alianta de guvernare, dar care nu s-a indeplinit inca. Opozitia liberalilor, care nu vor sa renunte la cota unica, fiind o piedica suplimentara pentru social-democrati.

Liberalii si parlamentarii PSD au pareri diferite si cand vine vorba despre impozitarea salariilor bugetare de peste 4.000 de lei. Desi premierul pare decis sa introduca aceasta masura, partidul condus de Crin Antonescu nu vrea sa permita supraimpozitarea veniturilor salariale ce depasesc 1.000 de euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Guvern Ponta un an, #masuri economice Ponta, #crestere economica Ponta , #Analiza economica