De ce cred oamenii de afaceri ca economia se va deteriora in urmatorul an

Miercuri, 23 Mai 2012, ora 16:22
1589 citiri
De ce cred oamenii de afaceri ca economia se va deteriora in urmatorul an

Oamenii de afaceri se asteapta la deteriorarea economiei in perioada urmatoare, lipsa surselor de finantare si a celor pentru investitii, coruptia si accesarea fondurilor europene fiind principalii factori care vor afecta economia romaneasca in urmatorul an, potrivit unui studiu GfK.

"Principalul factor care va influenta economia in urmatoarele 12 luni are de-a face cu lipsa surselor de finantare si a celor pentru investitii. Atunci cand raspunsurile la aceasta intrebare sunt corelate cu restul evaluarilor liderilor din mediul de afaceri, devine evidenta asteptarea ca starea economiei sa se degradeze. La aceasta asteptare contribuie sentimentul ca se deterioreaza calitatea fortei de munca, ca investitiile (din surse publice, fonduri europene sau surse private) sunt in scadere, ca situatia financiara a populatiei nu se imbunatateste si ca productivitatea si profiturile scad", se arata intr-un studiu al Fundatiei Romanian Business Leaders (RBLS), efectuata in parteneriat cu compania GfK.

Cercetarea, prezentata miercuri intr-o conferinta, are la baza raspunsurile a 171 de antreprenori si manageri din Romania.

Astfel, 77% dintre respondenti au indicat lipsa investitiilor ca principalul fenomen economic important care va afecta economia in urmatorul an, iar 75% au indicat coruptia. Pe locul trei, cu un procentaj de 68%, se afla accesarea fondurilor de investitii, acest factor fiind urmat de pesimismul investitorilor - 68% si incertitudinea economica - 64%.

In ceea ce priveste fenomenele care vor afecta societatea in urmatorul an, antreprenorii au apreciat ca exportul fortei de munca, cresterea abandonului scolar si imbatranirea populatiei vor avea cele mai mari influente sociale.

La nivel extern, principala problema pentru toate categoriile de manageri - antreprenori, manageri de companii mari - este adancirea crizei euro si scaderea economiei europene.

Concluziile studiului arata ca antreprenorii au mai multe ingrijorari decat managerii companiilor cu peste 100 de angajati.

Migratia fortei de munca este vazuta ca o ingrijorare importanta pentru antreprenori, iar educatia este de asemenea o problema care le creeaza angoase. La acestea se adauga inflatia si costurile mari in derularea activitatii pentru mediul de afaceri, precum si insolventa agentilor economici si lipsa de capital. Saracia, scaderea calitatii vietii romanilor sunt considerate consecinte dureroase de catre antreprenori, intr-o masura mai mare decat in cazul managerilor din companiile mari.

#cauze deteriorare economie studiu, #oameni afaceri deterioare economie, #factori scadere economie , #Analiza economica