Domnia dolarului s-a terminat. De ce este pe cale de disparitie

Marti, 27 Martie 2012, ora 18:16
2105 citiri
Domnia dolarului s-a terminat. De ce este pe cale de disparitie
Marile puteri nu mai vor dolarul ca principala moneda

Cresterea influentei chineze si dorinta marilor puteri de a se indeparta de moneda americana prevestesc sfarsitul rapid al domniei dolarului.

Dolarul american s-a apropiat cel mai mult de ideea de "moneda globala". Timp de decenii, utilizarea acestei valute a fost dominant in cadrul tranzactiilor internationale, relateaza BusinessInsider.com.

Astazi, peste 60% din totalul rezervelor monetare sunt in dolari. Insa se anunta schimbari majore care vor duce la sfarsitul erei monedei americane.

Cu toate ca s-a pastrat tacerea asupra acestui fapt, unele dintre cele mai puternice economii din lume discuta despre modul in care se pot indeparta de dependenta de dolar atunci cand fac tranzactii internationale. De asemenea, unele dintre cele mai mari state petroliere au inceput sa vanda titei in alte valute decat dolarul american, ceea ce reprezinta o mare amenintare pentru sistemul petrodolar, care functioneaza de aproape patru decenii.

In plus, institutii internationale importante, cum ar fi Natiunile Unite sau Fondul Monetar International (FMI), au emis rapoarte oficiale in care se vorbea de nevoia de detasare de dolar in favoarea unei alte monede globale.

O mare parte din acest fenomen este alimentat de China, a doua mare putere economica din lume, care o va intrece pe cea americana in anul 2016. Unii economisti au preconizat ca economia Chinei va fi chiar de trei ori mai mare decat cea a SUA pana in anul 2040. Cum este si firesc, China se intreaba de ce dolarul american ar continua sa fie regele valutelor din moment ce suprematia SUA se apropie de sfarsit.

Drept urmare, in ultimii ani, China si ale puteri emergente, cum ar fi Rusia, au facut intelegeri tacite de a grabi sfarsitul dolarului.

Iata care sunt principalele motive pentru care dominatia dolarului va disparea:

China si Japonia renunta la dolar in cadrul tranzactiilor bilaterale

In urma cu cateva luni, China si Japonia, adica a doua si a treia cele mai mari economii din lume, au incheiat o intelegere in urma careia vor promova utilizarea propriilor monede in cadrul tranzactiilor dintre cele doua tari.

Statele BRICS planuiesc sa faca acelasi lucru

Tarile BRICS (Brazilia, Rusia, India, China si Africa de Sud) vor semna o intelegere asemanatoare cu cea dintre China si India. Astfel, dolarul nu va mai fi folosit nici in cadrul tranzactiilor dintre aceste state.

Angajamentul monetar dintre Rusia si China

Rusia si China utilizeaza de peste un an propriile monede in cadrul schimburilor comerciale.

Cresterea nevoii de valuta chinezeasca in Africa

Cel mai mare partener al Africii nu este SUA, ci China, stat care cauta sa-si creasca in mod agresiv gradul de utilizare a propriei monede pe acest continent.

#valute internationale, #dolar euro, #cele mai puternice valute, #putere mondiala china sua, #petrol rusia , #Analiza economica