Globalizarea continua sa avanseze: Romania, pe locul 31 in Indexul de globalizare

Luni, 21 Ianuarie 2013, ora 11:07
4897 citiri
Globalizarea continua sa avanseze: Romania, pe locul 31 in Indexul de globalizare

Romania s-a clasat pe locul 31 in Indexul de globalizare publicat de Ernst & Young, in conditiile in care globalizarea a continuat sa avanseze in cele mai importante 60 de economii din lume.

Romania ramane o economie deschisa, care a beneficiat din plin de accesul la noile piete, in special la cele ale Uniunii Europene. Ea va beneficia de liberalizarea treptata a comertului mondial si de integrarea comerciala tot mai stransa cu UE si de acum inainte.

Tara noastra a urcat cu o pozitie fata de clasamentul anterior, iar evolutia ei urmeaza media globala. O diferenta mai importanta se regaseste la capitolul "Miscarea fortei de munca", unde Romania are cu 0,77 puncte peste medie, se precizeaza intr-un comunicat al companiei.

In schimb, tara noastra s-a plasat cu 0,51 puncte sub medie la capitolul "Schimburi de tehnologie si idei", iar la "Miscarea capitalului si finantelor" cu 0,25 puncte sub medie.

O parte dintre barierele comertului cu bunuri in cadrul UE, care inca mai persista in prezent, e posibil sa fie eliminate, iar liberalizarea comertului si a serviciilor, care ar putea aduce beneficii Romaniei, va continua, chiar daca intr-un ritm mai lent decat cel prognozat anterior.

Ce tari ameninta sa prinda din urma grupul BRIC

Indexul Ernst & Young estimeaza ca globalizarea va continua sa se extinda, iar tehnologia si schimburile transfrontaliere de idei vor constitui principalele ei parghii de dezvoltare, in conditiile unei cresteri ale PIB-ului global intre 3 - 3,5%.

Conform acestui clasament, o serie de tari cu economii in crestere rapida, precum Vietnam, Malaezia, Tailanda, Filipine, dar si tari mai mici din Europa, precum Belgia si Slovacia, si-au imbunatatit simtitor indicele de globalizare.

In plus, apar tot mai multe piete, din afara tarilor BRIC (Brazilia, Rusia, India si China), care inregistreaza cresteri rapide si se transforma in puncte fierbinti ale business-ului global, gratie perceptiei ca sunt mai bine integrate global decat tarile BRIC in privinta comertului, a investitiilor, precum si din perspectiva criteriilor culturale si tehnologice.

Acestea sunt piete care inregistreaza cresteri economice solide si constante, apropiate de cele ale economiilor fruntase din grupul BRIC.

Turcia, Mexicul si Indonezia vin tare in urma Chinei si a Indiei in privinta cresterii PIB-ului in intervalul cuprins intre 2000 si 2015. Peru, Columbia, Venezuela, Malaezia si Vietnam, precum si unele tari si regiuni din Africa isi pregatesc trambulina care sa le propulseze printre cele mai dinamice zone din lume pentru investitii.

Rolul tarilor dezvoltate se mentine

Conform unui sondaj al Ernst & Young, directorii executivi intervievati au confirmat ca America de Nord si Europa de Vest raman piete esentiale pentru protejarea rezultatelor lor financiare.

Desi investitiile noi in aceste regiuni raman neuniforme, costurile ridicate ale energiei, micsorarea diferentelor cu costurile de munca intre pietele dezvoltate si cele emergente si ciclurile de viata tot mai scurte ale produselor determina organizatiile globale sa-si mute operatiunile de productie mai aproape de pietele de desfacere.

Raportul Ernst & Young are la baza doua surse de cercetare ale companiei: Globalization Index, care evalueaza 60 dintre cele mai mari economii din lume urmarind gradul lor de globalizare raportat la PIB-ul fiecareia, precum si un sondaj realizat la sfarsitul anului 2012, care analizeaza opiniile in privinta globalizarii a 750 de executivi seniori, ce conduc organizatii de top de la nivel global.

#indice globalizare Ernst Young, #directii globalizare Romania, #deschidere economie Romania, #evolutie globalizare Romania, #dezvoltare economica globala , #Analiza economica