Lazea, BNR: Nu putem adera la euro in 2015, in conditiile actuale

Vineri, 26 Octombrie 2012, ora 16:41
2365 citiri
Lazea, BNR: Nu putem adera la euro in 2015, in conditiile actuale

Valentin Lazea, economist-sef al BNR, a anuntat ca este dificil pentru Romania sa adere la euro in 2015, subliniind, printre alte motive, convergenta reala si structura economiei romanesti. In acest sens el a amintit de faptul ca agricultura reprezinta 6-7% din PIB, dar utilizeaza 25-30% din forta de munca a Romaniei.

"Oficial, dupa alegerile parlamentare din decembrie, noul Guvern va decide daca sa mentina sau nu calendarul curent de aderare in 2015. Dupa mine, este dificil de mentinut aceasta data pentru ca ar fi nevoie sa se indeplineasca cumulativ trei conditii. In primul rand ar trebui sa intram in ERM 2 peste doua luni, in ianuarie 2013. In al doilea rand ar insemna sa luam in considerare doar perioada minima de ERM 2, de doi ani. In al treilea rand ar insemna ca Banca Centrala si Comisia Europeana sa accepte faptul ca adoptarea euro pentru Romania sa nu aiba loc la 1 ianuarie 2015, ci la mijlocul acelui an. Aceste conditii sunt extrem de dificil de realizat. Problema reala nu sunt criteriile de convergenta nominala, ci cele de convergenta reala", a declarat Lazea, citat de Agerpres.

Oficialul a atras atentia si asupra eforturilor pe care le presupune aderea la zona euro, dar il considera, cel putin pe termen lung, un castig.

"Aderarea la euro inseamna ca nu trebuie sa ai o pozitie de automultumire si ca abia atunci incepe, cu adevarat, munca mai grea", a precizat Valentin Lazea.

Economistul a adaugat insa apoi: "Chiar daca aceasta Uniune va dura doar 3-4 generatii, va fi un castig, si inca insemnat, chiar daca 100 de ani, dupa care se destrama, este bine chiar si asa. Speram totusi sa avem cateva castiguri pe termen mediu, macar".

#aderare romania zona euro, #declaratie Lazea BNR, #opinie BNR aderare euro, #structura economica Romania , #Analiza economica