Propunerea unui economist roman: Cota unica de 10% si TVA de 20%. Este posibil?

Miercuri, 31 Octombrie 2012, ora 15:14
1992 citiri
Propunerea unui economist roman: Cota unica de 10% si TVA de 20%. Este posibil?

Cota unica de impozitare ar trebui redusa de la 16% la 10% in 2013, iar TVA la 20% pana in 2014. In plus, contributiile la CAS ar trebui diminuate cu patru puncte in urmatorii doi ani, concomitent cu o scadere a cheltuielor publice cu circa 4% din PIB in 2013 - 2014, potrivit unui studiu realizat de Florin Citu.

"Reactiile politicilor fiscale din Romania si UE au fost clasice: deficite mai mari, datorie publica mai mare, cheltuieli si taxe mai mari, iar rezultatul a fost prevazut de teoria economica, adica stagnarea. Consolidarea fiscala a devenit solutia salvatoare, dar conteaza cum este implementata.

Pentru Romania teoria si pratica indica reducere de taxe si cheltuieli publice pentru consolidare fiscala si implicit crestere economica", se arata intr-un studiu realizat de analistul economic Florin Citu si finantat de Institutul de Studii Populare (ISP), Fundatia Konrad Adenauer (KAS) si Centre for European Studies (CES).

Potrivit autorului, rata efectiva de colectare din impozitul pe venit si profit se plaseaza in Romania la 10-11%, iar din analiza dinamica ar rezultat un impact neutru asupra veniturilor bugetare in cazul reducerii cotei unice de la 16% la 10% pe an.

Concomitent, Citu propune o reducere treptata a contributiilor de asigurari sociale cu cate doua puncte in urmatorii doi ani, astfel incat cota maxima sa nu depaseasca 40% in 2014.

Majorarea TVA, impact negativ asupra cresterii economice

Pe de alta parte, Citu sustine ca este deja o evidenta faptul ca majorarea TVA in 2010 a influentat negativ cresterea economica.

In aceste conditii, analistul propune reducerea TVA in doua etape, de la 24% la 22% in 2013 si la 20% in 2014.

Analiza pleaca de la premisa ca o consolidare fiscala va promova cresterea economica sustenabila pe termen lung, dar nu prin taxe mai mari si mentinerea sau cresterea cheltuielilor publice, care de fapt influenteaza negativ cresterea economica.

"Scaderi de taxe si scaderea cheltuielilor publice, inclusiv cu salariile, promoveaza investitiile, acumularea de capital, munca si cresterea economica", se arata in raport.

Reducerea cheltuielilor publice, necesara pentru consolidarea fiscala

Citu vede posibila continuarea consolidarii fiscale prin reducerea cheltuielilor publice, al caror efect de antrenare s-a dovedit mult mai putin eficient prin comparatie cu investitiile sau consumul privat.

Raportul propune o scadere cu 1,4 puncte procentuale din PIB a cheltuielilor cu bunuri si servicii pana in 2014, de la 5,4% la 4% si o reducere mult mai drastica, dar mai treptata, a sumelor alocate pentru plata personalului, de 1,7 puncte procentuale din PIB, de la 6,7% la 5% in 2015.

Complementar, analistul considera posibila o scadere a subventiilor de la 1,1% din PIB la 0,5% din PIB si reducerea cheltuielilor cu dobanzile de la 1,7% din PIB la 1% din PIB.

#reducere contributii sociale, #reducere taxe, #analiza Florin Catu , #Analiza economica