Romania, dupa 20 de ani: Tranzitia nu s-a incheiat

Marti, 31 Ianuarie 2012, ora 12:30
3099 citiri
Romania, dupa 20 de ani: Tranzitia nu s-a incheiat

Dupa 20 de ani de tranzitie, societatea romaneasca a suferit numeroase schimbari, insa probleme au ramas aceleasi. Drama romaneasca este legata insa de solutiile pe care conducatorii incearca sa le gaseasca.

Privind restrospectiv, Romania are, pentru problemele de azi, aceleasi solutii care au dus la esecul eforturilor anterioare, considera Claudiu Doltu, autor al cartii Tranzitia made in Romania si viitor ministru de Finante intr-o posibila guvernare USL.

Acesta a declarat intr-un interviu Business24 ca istoria niciodata nu se repeta in aceleasi forme, insa lucrurile nerezolvate de-a lungul timpului isi vor cere partea, iar "ascunderea lor sub pres" nu contituie o solutie viabila.

"Greselile facute in prezent cu certitudine vor fi platite. Viata se misca acum mult mai repede decat se misca acum 10-20 de ani, pasii greseti s-ar putea sa vina la scadenta mult mai repede decat ne asteptam. Ascunderea problemelor sub pres nu inseamna ca ele nu exista.

Amanarea unor decizii astazi nu face decat sa mareasca nota de plata pentru viitor", mai spune Claudiu Doltu.

Potrivit acestuia, Romania trebuie sa priveasca in cartea istoriei si sa invete sase lectii. In primul rand, Claudiu Doltu aminteste de intarzierea reformelor si lipsa flexibilitatii institutiilor care impun societatii costuri mari.

Din pacate, in opinia acestuia, Romania a trecut prin acest lucru cu doua decenii in urma, iar tranzitia nu s-a incheiat. In plus, lipsa de viziune niciodata nu poate fi compensata de abilitati tehnice, iar acest lucru il vedem indeobste la alcatuirea guvernelor.

"De multe ori se scot in fata abilitati tehnice ale unor persoane. Din pacate lipsa de viziune si lipsa de vointa politica nu permite obtinerea de rezultate dezirabile.

A treia lectie ar fi ca fara vointa politica eforturile de reforme esueaza. S-a vazut acest lucru in 1992, 1996, 2000, 2004.

O a patra lectie pe care trebuie sa o invatam este ca eforturile si costurile restructurarii sunt mai mari in perioada de recesiune decat in perioada de avand economic. Vedem astazi costurile pe care trebuie sa le platim, iar acestea ar fi fost mai mici daca ar fi existat vointa politica pentru transformari structurale atunci cand economia mergea bine.

Cea de-a cincea lectie de natura economica si politica pe care Romania ar fi trebuit s-o invete este faptul ca asumarea individuala in randul membrilor Guvernului este importanta in adoptarea deciziilor majore, asumare care inseamna responsabilitate. Ultima lectie pe care am observat-o in timp este faptul ca intre presedinte si Guvern este nevoie de cooperare.

Intotdeauna exista o nevoie de legitimitate si de protectie pe care membrii Guvernului o simt din partea presedintelui, care chiar si atunci cand lucreaza in limite constitutionale ea poate sa existe. In lipsa acestora prevaleaza intotdeauna fuga de responsabilitate si lipsa de viziune. Aceste sase lectii pot fi un inceput de agenda", a mai subliniat acesta.

De-a lungul timpului, economia romaneasca a suferit numeroase schimbari, insa profesorul nu poate sa nu observe faptul ca de multe ori apar diferente majore intre orizontul oamenilor si viteza cu care se vor schimba lucrurile.

Lucrurile esentiale in orice societate nu pot fi ignorate, sublinieaza acesta, facand referire la cuvinte precum proprietate, intreprindere si transparenta, lucruri care se afla inca in stadiu de acum 20 de ani si care au ramas nerezolvate.

"Din pacate constatam ca dupa 20 de ani, multe din problemele nerezolvate sunt acum actuale pe agenda si trist este ca incercarile de a le rezolva sunt aceleasi care au dus la esecul eforturilor anterioare. Am speranta ca societatea romaneacsa nu va cadea din nou in capcana care a distrus generatii in aceasta tara si care obliga generatiile prezente si care va mai obliga doua generatii de acum incolo sa plateasca pretul.

Nimic nu este gratis, asta este prima lectie din economie si, cu atat mai putin democratia sau libertatea. Nu sunt gratis si toate au un pret. Am vazut cum arata Romania acum 20 de ani. Peste alte doua decenii, sper ca Romania sa redevina un loc in care sa-ti faca placere sa traiesti", a mai adaugat Claudiu Doltu.

#tranzitia made in romania, #tranzitie romania, #carte claudiu doltu, #romania comunism, #economie romania, #istorie romania , #Analiza economica