Vizibilitatea data Romaniei de JPMorgan are si dezavantaje - Interviu Aurelian Dochia

Joi, 17 Ianuarie 2013, ora 11:21
2258 citiri
Vizibilitatea data Romaniei de JPMorgan are si dezavantaje - Interviu Aurelian Dochia

Vizibilitatea data Romaniei de anuntul JPMorgan are, in egala masura, atat avantaje cat si dezvantaje, a declarat analistul financiar Aurelian Dochia, intr-un interviu pentru Business24.

Primul efect a fost aprecierea cursului valutar. Cat de mult va tine aceasta tendinta si ce inseamna, de fapt, pentru statul roman decizia bancii americane, explica in continuare, analistul financiar.

Ce inseamna pentru Romania decizia JPMorgan?

Pe de o parte, Romania devine mai vizibila pentru ca analistii si investitoriii care studiaza cum au evoluat pietele vor vedea automat si numele Romaniei. In al doilea rand, exista foarte multi investitori institutionali care, prin statutul lor, au obligatia sa urmareasca anumiti indici, inclusiv indicele JPMorgan. Prin urmare, sunt obligati sa cumpere in portofoliu si titluri romanesti sau active financiare romanesti.

Acest lucru s-a si intamplat, a fost o prezenta mult mai mare a investitorilor straini pe piata financiara romaneasca. Au cumparat titluri de stat si au cumparat si lei, motiv pentru care moneda nationala s-a apreciat. Cu alte cuvinte, decizia JPMorgan este una favorabila, intrucat mareste foarte mult volumul si lichiditatea de active financiare romanesti.

Impactul deciziei JPMorgan s-a reflectat asupra cursului de schimb, care s-a apreciat pana la 4,33 lei/euro, un nivel record. Cat va mai dura aceasta apreciere a monedei nationale?

Da, ca investitorii sa cumpere titluri romanesti trebuie sa cumpere lei si atunci s-a cunoscut efectul si asupra monedei nationale. Nu cred ca putem vorbi de o tendinta pe termen lung de apreciere a leului, pentru ca pe mine m-a surprins chiar si nivelul la care a ajuns acum.

Indicatorii macroeconomici nu sunt extraordinari. Cresterea economica din 2012 a fost la jumatate fata de cat fusese proiectata. Nu sunt foarte multe cauze care tin de economia reala care sa stimuleze leul. Practic, aprecierea este determinata de investitorii financiari si de aceste pozitii oarecum speculative.

Sunt multe monede ale tarilor emergente care au cunoscut o tendinta similara in ultima vreme. Investitorii de pe pietele internationale nu mai au in ce sa investeasca, in asa fel incat sa obtina cat de cat randament. Titlurile in care investeau in mod traditional, cum ar fi bonuri de tezaur americane, franceze sau germane nu mai dau randament, se vand la valori negative.

Un investitor care trebuie sa aiba un portofoliu care sa dea cateva procente de dobanda investitorilor sai se uita si la alte active, mai riscante, dar care platesc mai mult. Titlurile romanesti au ajuns la 6%, un procent destul de mare, comparativ cu ce poti obtine pe obligatiuni germane. Intentia JPMorgan era cunoscuta de mai multa vreme si au fost investitori care au inceput din decembrie sa cumpere, ca sa se pozitiioneze in avans. Miscarea aceasta favorabila s-a cunoscut de mai multa vreme pe piata.

Care vor fi efectele pe termen lung ale includerii titlurilor de stat romanesti in indicele global?

Intr-adevar, este o tendinta favorabila pe termen lung, dar nu avem garantia ca ministerul Finantelor se va putea imprumuta la dobanzi scazute tot timpul, iar leul se va aprecia mereu. Daca suntem intr-un asemenea indice, atunci suntem sub reflectoarele analistilor internationali si nu este exclus ca, la un moment dat, daca apare o veste ingrijoratoare despre pietele emergente, investitorii sa ia decizii rapide, colective, in general sa fuga de pe pietele riscante. Acest lucru s-ar putea sa inverseze brusc trendul acesta favorabil, pe care l-am cunoscut in ultimele zile.

Putem sa avem si dezavantaje, daca se intampla ceva nepotrivit pe piete, iar unul dintre acestea ar fi o depreciere masiva a leului, intr-un timp foarte scurt.

Credeti ca BNR va interveni, pentru a evita o supraapreciere a leului?

Cred ca am atins limita la care leul s-a apreciat. Ne bucuram ca preturile la benzina au scazut, dar, pe de alta parte, exporturile s-ar putea sa sufere daca leul va continua in acest sens. BNR ar putea interveni, dar mijloacele de interventie au si ele limitele lor.

Banca centrala nu isi poate permite sa joace rezerva valutara in apararea unui nivel de curs al leului, pe care pietele nu il recunosc. Temporar, va putea sa aiba interventii, dar, daca este o tendinta de durata si de fond, nu cred ca va putea face ceva.

#anunt JPMorgan Romania, #Aurelian Dochia JPMorgan, #curs valutar JPMorgan , #Analiza economica