Adunarea generala a organizatiei actionarilor din UE a avut loc, in premiera, in Romania

Sambata, 23 Septembrie 2006, ora 06:03
857 citiri

Lucrarile Adunarii Generale a organizatiei asociative a actionarilor din Uniunea Europeana - Euroshareholders s-au desfasurat vineri, in premiera, in Romania, fiind dezbatute in principal probleme legate de protectia actionarilor si de investitiile pe piata de capital.'Problemele legate de ceea ce se intampla cu actionarii in cazul delistarii societatilor au devenit probleme comune si vor fi unul subiectele pe care ne vom concentra in cadrul Adunarii Generale. In acest sens vom emite o nota consultativa catre Comisia Europeana', a declarat, pentru Rompres, directorul executiv al Asociatiei Actionarilor din Romania (AAR), Gratiela Iordache, vicepresedintele Comisiei de buget-finante a Camerei Deputatilor, inainte de deschiderea lucrarilor.

Iordache a aratat ca AAR si Euroshareholders au o serie de probleme comune legate de piata de capital, dar sunt si aspecte care vizeaza numai mediul din Romania. 'Aspectele legate de transparenta si posibilitatea de a inainta actiune in raspundere in justitie nu mai sunt o preocupare pentru ei, pentru ca au depasit demult acest subiect. De asemenea, problemele legate de majorarea de capital si subevaluarea participatiilor, precum si de diluarea cotei de participare a actionarilor minoritari nu mai reprezinta pentru ei o problema', a mai spus directorul AAR.

La randul sau, vicepresedintele Euroshareholders, Lars Erik Forsgardh, a apreciat ca cele doua organizatii au acelasi gen de provocari si se confrunta cu probleme similare, principala preocupare fiind cresterea influentei si puterii micilor actionari. 'Pentru prima oara in istoria acestei organizatii, Euroshareholders a ales sa isi desfasoare lucrarile in Bucuresti, ceea ce arata importanta pe care investitorii din aceste tari incep sa o acorde pietei de romanesti de capital. Importanta evenimentului depaseste cresterea notorietatii mediului investitional romanesc si se indreapta si catre probleme pur tehnice menite sa creasca reputatia si credibilitatea pietei romanesti', a afirmat Gratiela Iordache.

Euroshareholders a fost infiintata in 1990, cu sediul la Bruxelles, si reuneste 28 de asociatii nationale ale actionarilor, reprezentand interesele micilor actionari in UE. Principalele obiective ale organizatiei sunt armonizarea la nivel european a aspectelor legate de protectia actionarilor minoritari, transparenta pietelor de capital, guvernanta corporativa.

Rompres