Angajatii straini vor aduce 1,6 mil. euro la bugetul Romaniei, in 2010

Marti, 24 Noiembrie 2009, ora 16:39
1207 citiri
Angajatii straini vor aduce 1,6 mil. euro la bugetul Romaniei, in 2010

Ministerul Muncii ar putea elibera anul viitor 8.000 de autorizatii de munca pentru strainii care vor sa lucreze in Romania, la fel ca in 2009, ce ar putea aduce la buget 1,6 milioane euro, potrivit unui proiect publicat marti pe pagina de internet a ministerului spre dezbatere publica, conform NewsIn.

Pentru eliberarea unei autorizatii de munca, potrivit prevederilor legale, costul este de 200 euro, iar pentru autorizatiile de munca acordate studentilor sau lucratorilor sezonieri se platesc cate 50 euro.

In plus, pentru lucratori permanenti sau asimilati lucratorilor permanenti, angajatorii vor plati taxele, impozitele si alte contributii prevazute de legislatia in vigoare, a mai precizat Ministerul Muncii.

In acest an, Guvernul a autorizat eliberarea a 8.000 de autorizatii de munca pentru straini, cu 67% mai putine decat in 2008, pe fondul crizei actuale care influenteaza cererile de pe piata muncii.

Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale (MMFPS) a stabilit in proiect ca pot fi acordate 5.500 de autorizatii de munca pentru lucratori permanenti, 1.000 de autorizatii de munca pentru lucratori detasati, 400 de autorizatii de munca pentru lucratori sezonieri, 100 de autorizatii de munca nominale, 200 de autorizatii de munca pentru lucratori stagiari, 500 de autorizatii de munca pentru sportivi si 300 de autorizatii de munca pentru lucratori transfrontalieri.

In situatia in care numarul cererilor pentru eliberarea de autorizatii de munca este mai mare decat numarul stabilit, acesta poate fi suplimentat prin hotarare a Guvernului, in baza unui memoriu justificativ, la propunerea Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, se mai precizeaza in proiect.

"Acesti 8.000 de straini care ar fi incadrati in munca in Romania in baza autorizatiilor de munca ar reprezenta aproximativ 0,18% din numarul total al efectivului de salariati din economie, care potrivit Institutului National de Statistica era de 4.480.700 persoane, la data de 31 august 2009.

De asemenea, prin prezentul act normativ se asigura un control al numarului strainilor care intra in scop de munca pe teritoriul Romaniei si se limiteaza numarul lucratorilor detasati, pentru care nu se platesc contributii de asigurari sociale in Romania", potrivit Notei de fundamentare a actului normativ. 

#autorizatii, # munca, # straini, # buget , #Buget