Autoritatile europene nu se inteleg asupra bugetului pe 2015. Miza: fondurile pentru locuri de munca

Joi, 23 Octombrie 2014, ora 09:55
1341 citiri
Autoritatile europene nu se inteleg asupra bugetului pe 2015. Miza: fondurile pentru locuri de munca
www.tion.ro

PE a respins, miercuri, taierile efectuate de Consiliu la bugetul UE pe 2015, motivand ca statele membre trebuie sa-si sustina angajamentele politice cu bani, sa incurajeze cresterea economica si numarul locurilor de munca si sa duca la indeplinire politica externa a Uniunii.

Fata de propunerea Consiliului, Parlamentul European a crescut suma pentru creditele de angajament la 146,380 miliarde de euro si la 146,416 miliarde de euro pentru creditele de plata, transmite Mediafax.

"Cu doar un procent din PIB-ul Uniunii Europene, bugetul poate stimula bugetele nationale si poate incuraja cresterea economica si ocuparea fortei de munca. Prioritatile noastre sunt aceleasi ca si ale Consiliului, dar Consiliul nu vrea sa le finanteze", a declarat spaniolul Eider Gardiazabal (S&D), principalul raportor pentru bugetul de anul viitor.

Cu 464 de voturi "pentru", 186 "impotriva" si 46 de abtineri, eurodeputatii au respins toate taierile efectuate de statele membre in propunerea de buget initiala, prezentata de Comisie si au cerut fonduri suplimentare pentru cresterea economica si crearea de locuri de munca, in conformitate cu recomandarile Comisiei parlamentare pentru bugete, se arata intr-un comunicat al PE.

Mai multi bani pentru sustinerea mediului de afaceri

Ei au sustinut ca intreprinderile mici si mijlocii, programele de cercetare si educatie, inclusiv programul de schimburi de studenti Erasmus+ ar trebui sa primeasca mai mult cu 190,5 milioane de euro.

De asemenea, agentiile de supraveghere financiara, fermierii si pescarii afectati de embargoul Rusiei, precum si fondurile de ajutor pentru cei mai defavorizati cetateni ai UE trebuie sa primeasca mai multi bani, au afirmat europarlamentarii.

PE a votat 400 de milioane de euro mai mult decat propusese Comisia pentru ca UE sa isi poata indeplini responsabilitatile internationale, printre care spriijinul pentru refugiatii sirieni, Ucraina si Palestina.

Totodata, eurodeputatii au precizat ca ar trebui sa se ajunga la un acord asupra amendamentelor bugetare inaintea inceperii negocierilor cu Consiliul pentru bugetul pe 2015, dupa ce, in 2014, Comisia Europeana a fost obligata sa ceara fonduri suplimentare sub forma unor amendamente bugetare pentru a plati facturile catre autoritatile locale, intreprinderile mici si alti beneficiari.

Pentru a stopa cresterea deficitului de plati, care va ajunge la 25 de miliarde de euro la sfarsitul lui 2014, Parlamentul a votat o suplimentare cu 4 miliarde de euro pana in 2015.

Dupa modificarile eurodeputatilor, vor incepe, in 28 octombrie, trei saptamani de "conciliere" cu Consiliul. PE estimeaza ca s-ar putea ajunge la un acord privind bugetul UE pe anul viitor pana pe 17 noiembrie, pentru ca Parlamentul sa dea votul final pe 26 noiembrie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Parlamentul European taieri buget, #fonduri locuri munca , #Buget