BNR: Contributia Romaniei la bugetul comunitar ar trebui sa fie mult mai mica

Luni, 28 Mai 2012, ora 18:45
2474 citiri
BNR: Contributia Romaniei la bugetul comunitar ar trebui sa fie mult mai mica

Un nivel echitabil al contributiei Romaniei la Bugetul Comunitar ar trebui sa fie de circa 150-200 milioane de euro/an, avand in vedere ca Produsul Intern Brut al Romaniei este cam o sutime din PIB-ul comunitar, a declarat, luni, Valentin Lazea, economistul-sef al BNR.

"Deci noi avem PIB 130 miliarde euro, iar PIB-ul comunitar este 12.000 miliarde euro - 13.000 miliarde euro, deci cam de o suta de ori mai mare. Noile resurse pe care noi le cautam pentru Romania ar trebui sa inlocuiasca doar resursa TVA veche (adica actualul nivel al TVA si nu noua varianta propusa a UE)", a spus Lazea.

Potrivit acestuia, o noua resursa bazata TVA, propusa de UE, ar consta intr-o rata unica de taxare egala cu cea mai mica rata TVA aplicata in statele membre.

"De exemplu o rata de 1% ar genera venituri cuprinse intre 20-50 miliarde de euro la bugetul Uniunii Europene. Cel mai mare avantaj l-ar constitui simplificarea manierei de calcul fata de actuala resursa TVA, dar dezavantaje sunt si aici, respectiv lipsa oricarei legaturi cu Agenda 2020, posibila confuzie legata de trecerea de la TVA veche la TVA noua si asa mai departe", a spus Lazea.

In data de 9 noiembrie 2011, Comisia Europeana (CE) a adoptat noul pachet de propuneri privind Resursele Proprii ale bugetului UE.

Printre modificarile prevazute se numara si eliminarea resursei bazate pe TVA, la 31 decembrie 2013, si introducerea unor noi resurse proprii la bugetul UE (noile resurse propuse sunt: o taxa pe tranzactiile financiare (TTF) - o noua resursa bazata TVA).

#contributie Romania buget comunitar, #contributie buget comunitar , #Buget