Buget 2013 - Economistul sef ING: "Firmele ar fi vrut sa vada un plan"

Vineri, 11 Ianuarie 2013, ora 14:53
2718 citiri
Buget 2013 - Economistul sef ING: "Firmele ar fi vrut sa vada un plan"
Sursa foto: incedogroup.com

Vlad Muscalu, economistul sef ING, a declarat ca proiectul de buget pentru 2013 si discursul premierului Victor Ponta nu au oferit o imagine de ansamblu, care sa clarifice reprezentantilor mediului de afaceri cum se poate iesi din situatia dificila in care se afla Romania.

"Recunosc, asteptarile mele erau relativ ridicate inainte de prezentarea proiectului de buget", a declarat pentru Business24 economistul sef al ING.

"Cred ca agentii economici, fie ei participanti la piata financiara, fie pur si simplu firme angrenate in diverse activitati, ar fi vrut sa vada, mai degraba, ce poate face noul executiv, sustinut intr-o proportie deosebita in Parlament, cu un mandat de patru ani in fata, sa iesim din situatia aceasta pe care cu totii stiam ca este dificila. Stiam asta chiar inainte de discursul zilei trecute", a spus Vlad Muscalu.

Potrivit economistului, cresterea economica de 2% anuntata de Guvern pentru 2013 este nerealista.

"Imi este greu s-o caracterizez altfel, cat timp noi avem o prognoza de 0,5%, iar riscurile sunt sa vedem o crestere chiar mai slaba", spune Vlad Muscalu.

"Cat timp vedem cheltuielile din categoria salariilor si pensiilor in crestere, stim ca va fi o cresterea economica modesta", a mai spus analistul. In opinia sa, Guvernul va trebui sa mai reduca din sumele alocate investitiilor, daca nu vor avea loc reforme structurale deosebite.

Potrivit proiectului de buget, salariile si pensiile bugetarilor vor reveni la nivelul din 2010. Guvernul va aloca pentru restabilirea salariilor bugetarilor suma 1,1 miliarde de euro.

"Este ingrijorator: vedem ca salariile cresc astazi, iar asta nu credem ca o sa ajute foarte mult consumul", spune Vlad Muscalu.

Acesta spune ca, asa cum s-a constatat si in trecut, reintregirea salariilor nu se va traduce intr-un consum crescut, pentru ca oamenii vor prefera mai degraba sa economiseasca.

Ce vom face in urmatorii patru ani?

"Am fi vrut sa vedem cum ne putem reveni nu doar in anul de dupa alegeri. Mai degraba, vedem masuri pe termen scurt si nu vedem foarte clar o poza a unei strategii pe urmatorii patru sau chiar mai multi ani", a zis Muscalu.

El a spus ca reprezentantii Guvernului ar fi trebuit sa dezvaluie si mai multe detalii despre ceea ce intentioneaza sa ceara Fondului Monetar.

"E adevarat ca nu e bine sa prezinti toate planurile inainte sa te asezi la negocieri, insa mi-ar placea sa cred ca un partener de negociere serios, cum sper ca este Romania in continuare, poate veni cu niste planuri suficient de bune incat sa fie sigur ca si Fondul le va accepta".

Economistul crede ca, dupa discutiile Romaniei cu partenerii internationali (FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala) vor surveni numeroase schimbari la nivelul bugetului pentru 2013.

"Va fi foarte important sa vedem ce va cere si FMI. Consideram ca ritmul reformelor a scazut sau a incetinit semnificativ pe parcursul ultimilor doi ani".

"FMI va cere destul de multe lucruri de la Guvernul Romaniei si este posibil sa le ceara in avans, sa nu se multumeasca cu niste promisiuni, cu niste planuri, cu un calendar, ci sa ceara anumite lucruri care sa trebuiasca sa fie indeplinite pana la semnarea noului acord", spune reprezentantul ING.

#proiect buget 2013 Romania, #Vlad Muscalu ING buget 2013, #interviu Vlad Muscalu ING, #economie Romania 2013 , #Buget