Buget UE: Basescu - Romania a obtinut o crestere de 18%

Sambata, 09 Februarie 2013, ora 12:07
1692 citiri
Buget UE: Basescu - Romania a obtinut o crestere de 18%
Sursa foto: Caleaeuropeana.ro

Presedintele Traian Basescu sustine ca niciunul dintre contributorii bugetului Uniunii Europene nu este fericit, intrucat bugetul aprobat vineri, de liderii europeni, prevede sume mai mici comparativ cu bugetul aprobat in perioada 2007-2013.

Totusi, Basescu s-a aratat multumit ca Romania a obtinut o crestere de 18% a bugetului pentru 2014-2020 fata de perioada precedenta si apreciaza ca bugetul UE pentru perioada urmatoare nu va fi respins in Parlamentul European.

Mai mult, seful statului roman a mentionat ca toti liderii europeni au fost de acord cu prevederea unei revizuiri, la mijlocul exercitiului bugetar.

"Bugetul este un act politic. Acesta nu este decat sinteza bugetului, din acest moment, se intra cu el in Consiliu si in Parlamentul European, care au codecizie si ei pot aproba sau respinge acest buget. Parerea mea este ca nu va fi respins. Eu inteleg dezamagirea presedintelui Barroso, cu care sunt solidar, dansul a vrut un buget care sa asigure tuturor tarilor crestere", a afirmat Basescu, la finalul Consiliului European.

El a precizat ca liderii europeni au luat in discutie si o eventuala revizuire a bugetului, la mijlocul exercitiului bugetar.

"Toti au sustinut aceasta prevedere, in ideea ca peste trei ani poate se va relua o crestere economica consistenta in interiorul UE, ceea ce va permite o relaxare a dificultatilor de a contribui la bugetul UE. Toti contributorii nu sunt fericiti ca avem un buget mai mic decat cel din 2007-2013, cum nu e fericit nici dl Barroso, nici noi", a completat Basescu.

Buget UE: Basescu - Romania a obtinut cea mai mare crestere procentuala

Statul roman este unul dintre putinele care au obtinut o crestere bugetara, a mai precizat Basescu, adaungand ca intre facilitati este si TVA eligibila.

Presedintele a precizat sumele pe care le primeste Romania din bugetul UE in 2014-2020 pe programe, el mentionand ca in total este vorba despre un buget de 39,887 miliarde de euro.

Fonduri europene: Cati bani poate primi Romania din bugetul UE

"Bugetul UE pentru 2007-2013 a fost de 994 de miliarde de euro. Bugetul pentru 2014-2020 este de 960 de miliarde. Este prima data in istoria UE cand bugetul scade. In aceste conditii, faptul ca Romania reuseste o crestere cu 18% a bugetului a locat direct este un lucru bun si este cel mai mare procentaj de crestere din toate cele 27 de state", a declarat Basescu.

#Basescu buget UE, #buget UE 2014 2020 , #Buget