Bugetul asigurarilor sociale de stat a fost adoptat

Sambata, 14 Februarie 2009, ora 13:36
2286 citiri
Bugetul asigurarilor sociale de stat a fost adoptat

Comisiile parlamentare de buget-finante au aprobat bugetul asigurarilor sociale de stat, amendamentele aprobate vizand cresterea cu 9 lei a ajutorului pentru deces si anuntarea pana la data de 15 aprilie a numarului locurilor la tratament balnear si odihna ce pot fi finantate de la bugetul asigurarilor sociale.

Bugetul asigurarilor sociale aferent sistemului public de pensii se ridica la suma de 40,130 miliarde de lei, cheltuielile cifrandu-se la 39,909 miliarde, iar excedentul fiind de 221 de milioane de lei. Veniturile sistemului de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale sunt de 294 de milioane, cu un excedent de 240 de milioane. Pentru asistenta sociala a celor aflati in somaj se aloca 1,454 de miliarde de lei, cheltuielile fiind estimate la 1,521 miliarde de lei. Astfel, bugetul asigurarilor de somaj va avea un deficit de 67 milioane de lei.

Pensia medie de asigurari sociale este estimata la 678,2 lei, iar valoarea punctului de pensie urmeaza sa creasca la 718,4 lei la 1 aprilie 2009. O noua crestere a acestuia este preconizata pentru data de 1 octombrie cand punctul de pensie va ajunge la 732,8 lei. Reprezentantul Ministerului de Finante a spus ca majorarea procentuala a punctului de pensie este 43,2%, urmand ca nivelul de 45% sa fie atins in anul 2010. Salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat este de 1693 de lei.

Primul amendament adoptat de senatorii si deputatii din comisii a vizat fixarea datei de 15 aprilie ca termen pentru Casa Nationala de Pensii sa anunte numarul locurilor gratuite sau cu finantare de la bugetul asigurarilor din statiunile balneare. Data de 15 aprilie a fost propusa de deputatul Viorel stefan (PSD), presedintele comisiei de resort Camera Deputatilor.

Al doilea amendament a fost sustinut de UDMR, reprezentantii acesteia propunand o crestere de 9 lei a ajutorului de deces. Conform legii, ajutorul nu trebuie sa fie mai mic de nivelul salariului mediu brut, estimat de Guvern la 1693 de lei. UDMR a propus insa mentinerea ajutorului in functie de proiectia bugetara a guvernului Tariceanu, care luase in calcul un salariu mediu brut de 1702 lei.

#buget, #tariceanu, #asigurari, # sociale, #comisiile parlamentare, #amendamente, #lei , #Buget