Bugetul general a inregistrat un deficit de 1% din PIB

Marti, 26 Aprilie 2011, ora 15:54
1080 citiri
Bugetul general a inregistrat un deficit de 1% din PIB

In primele trei luni din acest an, bugetul general consolidat al Romaniei a inregistrat un deficit de 5,2 miliarde lei in primele trei luni din acest an, respectiv de 1% din produsul intern brut (PIB), potrivit datelor transmise marti de Ministerul Finantelor Publice (MFP), anunta NewsIn.

Astfel, veniturile incasate la bugetul general consolidat au fost in suma de 41,6 miliarde lei, cu 8,3% mai mari fata de anul precedent, in principal ca urmare a cresterii incasarilor din taxa pe valoare adaugata (35,9%), accize (20,4%), si a veniturilor nefiscale (5,9%).

Potrivit MFP, incasarile din contributii de asigurari sociale au continuat sa se imbunatateasca, fiind cu 2,5% mai mari fata de aceeasi perioada din anul precedent.

Impozitul pe profit a scazut in termeni nominali cu 13,3% fata de perioada similara a anului precedent, iar incasarile din impozitul pe venit au inregistrat o scadere de 4,5% fata de aceeasi perioada.

Cheltuielile bugetului general consolidat, in suma de 46,8 miliarde lei, au crescut in termeni nominali cu 1,3% fata de anul precedent si cu 0,4 puncte procentuale ca pondere in PIB. Cresterea s-a datorat, in mare parte, platilor pentru proiecte cu finantare din fonduri UE, care au evoluat de la 0,6 miliarde lei, pe primele trei luni ale anului precedent, la 2,2 miliarde lei.

Cheltuielile cu bunuri si servicii au crescut cu 18% fata de aceeasi perioada a anului precedent, ca urmare a platilor pentru servicii medicale si medicamente.

Totodata, datele MFP arata ca unele categorii de cheltuieli se mentin in continuare sub nivelul din aceeasi perioada a anului precedent: cheltuieli de personal (-20,6%), subventii (-16,5%), asistenta sociala (- 2,8%).

Platile pentru proiectele finantate din fonduri UE au continuat sa creasca accentuat, respectiv cu 73% fata de luna februarie 2011 si de 2,7 ori fata de primele trei ale anului 2010.

De asemenea, cheltuielile cu dobanzi au crescut cu 34,8 % ca urmare a datoriei contractate pentru finantarea deficitelor bugetare acumulate din anii precedenti si a celor curente.

Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost pe primele trei luni in suma de 6,2 miliarde lei, respectiv 1,1% din PIB.

Europenii și economia pe muchie de cuțit a României. Detaliile care ne fac vulnerabili în fața oricărui șoc extern
Europenii și economia pe muchie de cuțit a României. Detaliile care ne fac vulnerabili în fața oricărui șoc extern
Ultimul raport axat pe evoluția vulnerabilităților economiei române este o analiză la rece a situației țării noastre din prezent. În spatele cifrelor și al predicțiilor încărcate de...
#buget, #deficit cont curent, #pib , #Buget