Bugetul general, deficit de 4,4 mld. lei in primele patru luni

Miercuri, 25 Mai 2011, ora 18:05
1036 citiri
Bugetul general, deficit de 4,4 mld. lei in primele patru luni

Bugetul general consolidat al Romaniei a inregistrat un deficit de 4,4 miliarde lei in primele patru luni din acest an, respectiv de 0,8% din produsul intern brut (PIB), potrivit datelor transmise miercuri de Ministerul Finantelor Publice (MFP), anunta NewsIn.

Pe fondul cresterii incasarilor si al mentinerii cheltuielilor in limitele programului anual, in luna aprilie s-a inregistrat un usor execedent bugetar, de 829 milioane lei, informeaza MFP.

Veniturile incasate la bugetul general consolidat au fost in suma de 58 miliarde lei, cu 10,3% mai mari comparativ cu primele patru luni din 2010, in principal ca urmare a cresterii incasarilor din taxa pe valoare adaugata (+35,6%), accize (+24,3%), si veniturile nefiscale (+6,4%).

Incasarile din contributii de asigurari sociale au continuat sa se imbunatateasca, fiind cu 1,2% mai mari fata de aceeasi perioada din anul precedent. De asemenea, aprilie este prima luna in care incasarile din impozitul pe profit le-au depasit pe cele din aceeasi perioada a anului precedent cu 0,9%.

Fata de anul precedent, principalul decalaj se mentine la incasarile din impozitul pe venit, care s-au micsorat cu 2,5%.

Sumele primite de la Uniunea Europeana in contul platilor efectuate au crescut cu 36,1% fata de aceeasi perioada din 2010.

Cheltuielile bugetului general consolidat, in suma de 62,4 miliarde lei, au scazut in termeni nominali cu 3,6% fata de anul precedent si cu 1,1 puncte procentuale ca pondere in PIB.

Cheltuielile cu bunuri si servicii au crescut cu 8,3% fata de aceeasi perioada a anului precedent, ca urmare a platilor din fondul de sanatate pentru servicii medicale si medicamente.

Unele categorii de cheltuieli se mentin in continuare sub nivelul din primele patru luni ale lui 2010: cheltuieli de personal (-19,7%), subventii (-22,7%), asistenta sociala (- 3,3%).

Platile pentru proiectele finantate din fonduri UE au crescut in aprilie cu 28% fata de luna martie 2011 si cu 62% fata de primele patru luni ale anului 2010.

Cheltuielile cu dobanzi au crescut cu 33,4 % ca urmare a datoriei contractate pentru finantarea deficitelor bugetare acumulate din anii precedenti si a celor curente.

Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si pe cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe au fost in primele patru luni in suma de 8,3 miliarde lei, fata de 8 miliarde lei in anul precedent.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Grecia, dependentă de turiști. Unul din trei euro câştigaţi în economia țării vine din acest sector
Grecia, dependentă de turiști. Unul din trei euro câştigaţi în economia țării vine din acest sector
Între 62,8 şi 75,6 miliarde de euro sau 28,5% - 34,3% din PIB, atât a adus turismul Greciei în 2023, conform unui studiu al Confederaţiei Turistice Elene (INSETE), informează publicaţia...
#buget general, #deficit bugetar, #miliarde euro, #ministru finantele publice , #Buget