Bugetul pe 2011,construit pe o proiectie mai favorabila de venituri ca Strategia fiscal-bugetara

Luni, 06 Decembrie 2010, ora 18:33
1446 citiri
Bugetul pe 2011,construit pe o proiectie mai favorabila de venituri ca Strategia fiscal-bugetara

Bugetul consolidat pentru 2011 este construit pe o proiectie mai favorabila de venituri comparativ cu Strategia fiscal-bugetara aprobata de Guvern (+2,5 mld.lei), in conditiile in care veniturile cresc cu 1,8 mld.lei, excluzand asistenta financiara din partea donatorilor, considera Consiliul Fiscal, potrivit NewsIn.

Potrivit Consiliului, contributia principala revine revizuirii ascendente a veniturilor din TVA si accize (+4,05 miliarde lei), justificata de performanta mai buna decat cea avuta in vedere initial la nivelul colectarii veniturilor din impozite indirecte in anul 2010.

Astfel, acest plus de venituri compenseaza reducerile pentru 2011, comparativ cu cifrele din Strategia fiscal-bugetara aprobata de Guvern avute in vedere pentru capitolul "impozit pe venit, profit si castiguri din capital de la persoane juridice", ce prevad o scadere cu 1,53 miliarde lei, consecinta a incasarilor mai slabe decat cele programate initial in anul 2010 si a eliminarii impozitului minim, precum si a revizuirii in scadere cu 741 milioane lei a veniturilor nefiscale.

Totusi, Consiliul Fiscal considera ca revizuirea ascendenta a veniturilor bugetare (excluzand asistenta financiara din partea UE si a altor donatori) se reflecta integral in majorarea cheltuielilor.

Astfel, comparativ cu nivelurile din Strategia fiscal-bugetara aprobata de Guvern, cheltuielile cu bunuri si servicii cresc in 2011 cu 1,42 miliarde lei, iar cele de la capitolul "alte transferuri" cu 1,45 miliarde lei, in timp ce capitolul "asistenta sociala" inregistreaza o reducere de 1,40 miliarde lei.

"Daca majorarea din 2011 a cheltuielilor cu bunurile si serviciile ar putea fi pusa si pe seama achitarii platilor restante din sistemul public de sanatate, faptul ca acest capitol de cheltuieli a fost revizuit ascendent cu sume similare (in jur de 1,4 miliarde lei anual, exclusiv pentru sistemul public de sanatate) pe intreg orizontul de proiectie fata de strategia fiscal-bugetara aprobata de Guvern reflecta in continuare deficiente in procesul de programare bugetara", se arata in comunicatul CF.

Astfel, Consiliul recomanda fundamentarea riguroasa a alocarilor bugetare pentru sectorul de sanatate, pe baza obiectivelor de politica sectoriala, care sa fie evaluate transparent din punct de vedere al costurilor si corelate cu reforme structurale clar definite, mai ales avand in vedere faptul ca, in trecut, reducerea cheltuielilor la nivelul acestui sector nesustinuta de reforme structurale s-a materializat in acumulare de arierate.

Totodata, potrivit CF, revizuirea ascendenta a capitolului "alte transferuri" se datoreaza in cea mai mare parte cresterii in 2011 a contributiei Romaniei la bugetul UE (de la 4,65 miliarde lei in 2010 la 6,79 miliarde lei in 2011), conform sintezei bugetului de stat, insa Raportul privind situatia macroeconomica pentru anul 2011 si proiectia acesteia in perioada 2010-2014 indica un nivel de 5,55 miliarde lei pentru anul viitor. 

Subiectul despre care alianța de guvernare evită să vorbească în an electoral: „O situație mult mai gravă decât s-a anticipat”
Subiectul despre care alianța de guvernare evită să vorbească în an electoral: „O situație mult mai gravă decât s-a anticipat”
Bugetul României a ajuns într-o stare critică, avertizează din ce în ce mai mulți economiști. Sarabanda scumpirilor pe bandă rulantă, majorarea taxelor și a impozitelor reflectă cel mai...
#buget, # venituri, # strategie, # fiscala , #Buget