Bugetul public de pensii inghite inca 5,5 miliarde lei

Miercuri, 26 August 2009, ora 16:50
2613 citiri
Bugetul public de pensii inghite inca 5,5 miliarde lei

Bugetul asigurarilor sociale de stat va primi un transfer de inca 5,54 miliarde lei de la bugetul de stat la a doua rectificare de buget din acest an, pentru a acoperi deficitul, care a depasit deja la jumatatea anului nivelul programat pentru 2009, arata proiectul de rectificare obtinut de NewsIn.

La prima rectificare bugetara din acest an, operata in aprilie, Guvernul a prevazut pentru 2009 un transfer de la bugetul de stat de 1,35 miliarde lei pentru a acoperi deficitul bugetului asigurarilor sociale.

Intre timp, situatia bugetului public de pensii s-a inrautatit semnificativ, in conditiile in care deficitul a ajuns la sfarsitul lunii iunie la 1,524 miliarde lei, depasind cu 177 milioane lei nivelul programat pentru intregul an. Inainte de prima rectificare, bugetul asigurarilor sociale era prevazut cu un excedent de 221,4 milioane lei.

In aceste conditii, Nota de fundamentare a "Ordonantei Guvernului cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2009" prevede "majorarea subventiei acordata de la bugetul de stat cu suma de 5.540,9 milioane lei, pentru mentinerea echilibrului bugetului asigurarilor sociale de stat".

Adancirea puternica a deficitului bugetului public de pensii are drept cauza, in principal, "diminuarea veniturilor sistemului public de pensii pe anul 2009 cu suma de 5.053,5 milioane lei aferente contributiilor de asigurari sociale de stat datorate de angajator si asigurati", se arata in Nota de fundamentare.

In urma transferului de la bugetul de stat, veniturile bugetului asigurarilor sociale de stat se vor majora cu 487,4 milioane lei, suma care va fio folosita pentru plata pensiilor de asigurari sociale de stat, estimate sa fie mai mari cu 500 milioane lei fata de nivelul prevazut la prima rectificare.

De asemenea, cheltuielile de personal scad cu 12,1 milioane lei, iar cele aferente programelor si proiectelor de prevenire a accidentelor de munca si a bolilor profesionale se reduc cu 0,5 milioane lei.

La bugetul asigurarilor pentru somaj, cheltuielile se majoreaza cu 895,3 milioane lei, din care 643,2 milioane lei sunt necesare platii indemnizatiilor de somaj. La acelasi buget, cheltuielile de personal scad cu 6,1 milioane lei, cheltuielile cu bunurile si serviciile cresc cu 5,5 milioane lei, iar 37,3 milioane lei sunt prevazute in plus pentru proiectele cu finantare din fonduri externe nerambursabile postaderare.

"Totodata, avand in vedere economiile obtinute in cadrul proiectului privind dezvoltarea sectorului social finantat dintr-un imprumut extern acordat de BIRD, urmare finalizarii acestuia in cursul lunii aprilie a.c., a fost necesara diminuarea sumelor alocate din credite externe in bugetul asigurarilor sociale de stat pe anul 2009, cu suma de 1,0 milioane lei si in bugetul asigurarilor pentru somaj cu suma de 0,47 milioane lei", se mai arata in Nota de fundamentare.

Guvernul, care s-a angajat sa mareasca pensiile cu inca 2% in octombrie, dupa cresterea de 3% aplicata in aprilie, ar putea aproba sambata a doua rectificare bugetara din acest an, dupa ce va discuta vineri pe marginea proiectului cu partenerii sociali.

#buget public, #pensii, #miliarde, #stat, #deficit , #Buget