Bugetul Romaniei, pe ultima suta de metri: Ce s-ar putea schimba?

Joi, 10 Ianuarie 2013, ora 12:30
1742 citiri
Bugetul Romaniei, pe ultima suta de metri: Ce s-ar putea schimba?

Bugetul pentru anul 2013 este prima provocare a guvernului Ponta II. Bazat pe o crestere economica de 2% si un deficit bugetar de 1,7% din PIB, bugetul Romaniei nu va fi cu mult diferit de cel din 2012, spune Ponta. La ce sa ne asteptam de la anuntul executivului de joi?

"(...) O sa prezentam starea natiunii din punct de vedere bugetar si al lucrurilor bune pe care le facem anul asta, pentru salariati, pensionari si mediul de afaceri. Dar (bugetul n.red) este si al deciziilor dificile, reducerilor de cheltuieli, veniturilor suplimentare si este absolut necesar sa prezentam un buget pe intelesul cetateanului", a declarat Victor Ponta in cadrul sedintei de guvern care a avut loc miercuri.

Victor Ponta: Bugetul din 2013 va fi si unul al deciziilor dificile si al reducerilor

Premierul trebuie sa isi respecte promisiunile electorale de majorare a salariilor bugetare cu 15% si a pensiilor cu patru procente. La toate acestea se adauga o promisiune recenta facuta de Ponta si care urmeaza sa fie discutata cu FMI: cresterea salariului minim de la 700 la 800 de lei.

In plus, premierul este nevoit sa reduca cheltuielile bugetare cu aproape un miliard de lei din cauza unei erori de calcul a Institutului National de Statistica. In caz contrar, Romania nu se va mai incadra in tinta de deficit stabilita pentru acest an, de 1,8% din PIB, in scadere de la 2,2% in 2012.

"Cred, din ceea ce am discutat cu actualul ministru de Finante, ca mergem pe prognoza in jur de 2 crestere economica, insa trebuie sa vedem daca actualizam sau nu, pentru ca nu are rost sa fim mai optimisti decat e cazul. Mai bine sa fim pesimisti si sa fie mai bine. Va fi in jur de 2. Deficitul trebuie scazut in continuare pana la 1,8 - 1,7", a spus Ponta.

Primii sacrificati: consilierii si secretarii de stat

Pentru a putea atinge obiectivele, premierul a anuntat miercuri in cadrul sedintei de guvern ca Executivul va reduce numarul de consilieri si sefi de agentie cu grad de secretari de stat.

"E un semnal. Fiecare dintre ministri trebuie sa-l continuati - reducerea la jumatate a tuturor functiilor de conducere din aparatul central. O sa vedeti ca functioneaza ministerele.N imeni nu mai stie cate mii de oameni avem in tot felul de structuri, in companii", a declarat seful Guvernului la inceputul sedintei de guvern care a avut loc miercuri.

Victor Ponta anunta reducerea cu 50% a functiilor de conducere din aparatul central

Taxa auto si impozitul forfetar, inca in discutie

In schimb, pana in prezent, Executivul nu a luat nicio hotarare in privinta taxei auto si introducerii impozitului forfetar.

Taxa auto, care a fost suspendata anul trecut la sfarsitul lunii octombrie, a reintrat in vigoare de la 1 ianuarie 2013. Guvernul a anuntat ca va modifica vechea taxa si o va transforma in timbru de mediu. Victor Ponta declara, la sfarsitul anului trecut, ca plata noului impozit, care va fi transformat in timbru auto, va fi calculata in functie de emisia de noxe si capacitatea cilindrica a vehiculului.

Taxa auto 2013: Calculeaza cat ai de platit

Tot la inceputul acestei saptamani, premierul Ponta declara ca executivul ia in calcul posibilitatea de a introduce un impozit forfetar. Nu este prima data cand Romania incearca sa introduca o asemenea masura. In anul 2009, in timpul guvernului Boc, s-a incercat implementarea impozitului forfetar, insa masura nu a fost pusa in practica din cauza procedurilor greoaie.

Guvernul vrea sa reinvie o masura din "preistoria" fiscalitatii: Consecintele impozitului forfetar

Taxa este criticata de catre jucatorii de pe piata turismului care sustin ca introducerea impozitului forfetar nu va avea ca efect reducerea evaziunii fiscale, ci este doar o povara in plus pentru agentii autorizati. Ministrul de resort, Maria Grapini, a explicat, intr-un comunicat de presa, ca noua taxa nu va semana cu cea aplicata in 2009. O decizie in acest sens va fi luata impreuna cu jucatorii din piata, da asigurari Grapini.

In plus prim-ministrul a adoptat miercuri o ordonanta simpla, potrivit careia taxele si impozitele locale pe 2013 pot ramane la acelasi nivel din 2012 sau se pot indexa cu rata inflatiei pe ultimii trei ani, de 16%, decizia apartinand primarilor.

#Ponta buget 2013, #guvernul Ponta buget, #Ponta declaratii buget, #buget 2013 Romania , #Buget