Consiliul Fiscal: Executia bugetara din 2013 pune in pericol tinta de deficit si urmatorul buget

Miercuri, 30 Octombrie 2013, ora 13:44
1627 citiri
Consiliul Fiscal: Executia bugetara din 2013 pune in pericol tinta de deficit si urmatorul buget

Modul in care s-a desfasurat executia bugetara din 2013 pune sub semnul intrebarii relevanta regulilor bugetare si angajamentul fata de disciplina fiscala, pune in pericol incadrarea in nivelul de 3% din PIB si altereaza semnificativ perspectivele pentru bugetul din 2014, potrivit Consiliului Fiscal.

Consiliul Fiscal arata ca la momentul operarii primei rectificari bugetare existau deja suficiente elemente de natura sa indice faptul ca estimarea veniturilor bugetare pentru finalul anului era una lipsita de prudenta, mentionand ca a avertizat Guvernul in opinia emisa cu privire la raportul semestrial asupra executiei bugetare si la prima rectificare bugetara.

"Modul in care s-a desfasurat procesul bugetar din acest an - ambele rectificari bugetare aducand majorari ale tintei de deficit, in conditiile existentei unei interdictii legale explicite si a unor suficiente indicii, in baza executiei bugetare la finele primelor sase luni, cu privire la probabilitatea ridicata a realizarii unor venituri bugetare mult inferioare estimarilor revizuite - pune sub semnul intrebarii relevanta regulilor bugetare si angajamentul fata de respectarea disciplinei fiscale", se arata in opinia Consiliului Fiscal cu privire la proiectul celei de-a doua rectificari bugetare din acest an.

In plus, autoritatea atrage atentia asupra usurintei cu care regulile fiscale au putut fi in mod repetat eludate in acest an cu privire la deficitul bugetar si nivelul cheltuielilor.

Acest aspect pune in evidenta slabiciunea constrangerilor exercitate de regulile fiscale din lege si ridica dubii serioase asupra angajamentului fata de respectarea in viitor a regulilor fiscale ce vor fi instituite prin preluarea in legislatia nationala a prevederilor Tratatului privind Stabilitatea, Coordonarea si Guvernanta in cadrul Uniunii Economice si Monetare (Compactul fiscal), mai noteaza Consiliul Fiscal.

Dincolo de impactul asupra rezultatului executiei bugetare din acest an, revizuirea substantiala a estimarilor de venituri bugetare altereaza substantial perspectivele pentru bugetul aferent anului 2014, orice proiectie avand in mod necesar drept punct de plecare realizarile curente.

Consiliul Fiscal are in continuare rezerve serioase cu privire la posibilitatea de a realiza tinta de final de an pentru veniturile din fondurile europene post-aderare, in conditiile in care cu trei luni inainte de finele acestuia, nivelul intrarilor (5,03 miliarde de lei) reprezinta mai putin de jumatate din suma estimata pentru intreg anul (12,15 miliarde lei lei), iar estimarile guvernamentale cu privire la performanta de absorbtie au fost sistematic mai mari decat realizarile.

In opinia Consiliului Fiscal, este esential ca rezultatul executiei bugetare din 2013 sa asigure incadrarea in limita de 3% din PIB (chiar cu o marja suficient de confortabila pentru a putea acomoda potentiale revizuiri ulterioare de date) statuata de Pactul de Stabilitate si Crestere, astfel incat sa poata fi evitata declansarea unei noi proceduri de deficit excesiv.

Consiliul Fiscal este o autoritate independenta infiintata in baza Legii responsabilitatii fiscal-bugetare, care isi propune sa sprijine activitatea Guvernului si a Parlamentului in cadrul procesului de elaborare si derulare a politicilor fiscal-bugetare si sa promoveze transparenta si sustenabilitatea finantelor publice.

#Consiliul Fiscal buget 2013, #deficit bugetar 2013, #buget 2014 Consiliul Fiscal, #executie bugetara Consiliu Fiscal , #Buget