Bogdan Dragoi: Cresterea salariilor ar costa statul 2 mld lei

Vineri, 09 Martie 2012, ora 12:30
2588 citiri
Bogdan Dragoi: Cresterea salariilor ar costa statul 2 mld lei

O crestere a salariilor bugetarilor cu 16%, asa cum dorea presedintele Traian Basescu, ar avea un impact bugetar de aproximativ 2 miliarde de lei pe jumatate de an, pentru bugetul pe 2012, a anuntat ministrul de Finante, Bogdan Dragoi, intr-o conferinta de presa.

In ceea ce priveste reducerea CAS-ului cu 5%, ministrul de Finante a precizat o suma de 2,3 miliarde de lei, ca impact bugetar in urma implementarii acestei decizii.

Cu toate acestea, ministrul a subliniat ca prioritatea Guvernului este aceea de a asigura o crestere economica sustenabila pe tot parcursul anului.

"Avem toate variantele de crestere a veniturilor populatiei, dar nu vreau sa ne intoarcem in 2008. La fel, in an electoral au fost crescute salarii si pensii cu peste 50% in conditiile in care au fost decuplate de productivitatea economica.

Scopul nostru e sa avem o crestere sustenabila, in care sa ne permitem majorarea veniturilor populatiei si in 2013, 2014 si 2015. Calcule si scenarii avem, lucram la ele de la finalul anului trecut, dar vrem sa vedem cat avem crestere economica.

Pe primul trimestru al acestui an avem calcule, asteptam impactul pe luna martie, pe 15 mai pentru a vedea cum se finalizeaza si apoi vedem cum putem aplica aceste masuri", a mai declarat Bogdan Dragoi.

Oficialul a precizat ca analizeaza mai multe scenarii, inclusiv combinarea celor doua masuri, insa acestea depind de rezultatele economice ale primului trimestru.

Acesta a aratat ca o majorare a veniturilor populatiei va fi posibila in conditiile inregistrarii unei cresteri economice sustenabile.

In opinia acestuia, majorarea veniturilor populatiei nu trebuie sa puna probleme in urmatorii ani, precizand ca este necesar ca aceasta sa fie insotita de o crestere economica stabila, sanatoasa.

Totodata, ministrul Finantelor a precizat ca nu se are in vedere modificarea tintei de deficit bugetar pentru acest an, stabilita la 1,9% din PIB.

De aceea, Guvernul va urmari majorarea veniturilor populatiei in limitele care permit finantarea acestei masuri in anii viitori si mentinand tinta de deficit pentru acest an.

Ministrul Finantelor a adaugat ca va fi operata o prioritizare a investitiilor si a cheltuielilor, mentionand ca au fost deja discutii cu reprezentantii Ministerului Dezvoltarii si Ministerului Transporturilor.

Romania, din nou in recesiune?

Economia Romaniei s-ar putea contracta in primul trimestru din 2012 comparativ cu ultimul trimestru din 2011, ceea ce va insemna intrarea in recesiune tehnica, din cauza conditiilor meteo, dar fata de primul trimestru de anul trecut PIB va avansa cu 1,5-2%, a declarat ministrul Finantelor Publice, Bogdan Dragoi.

Ministrul de Finante a mai precizat ca si in luna martie s-ar putea resimti efectele conditiilor meteo nefavorabile.

" In trimestrul intai avem din pacate aceasta nesansa a vremii, iar economia se pare ca se va contracta fata de ultimul trimestru din 2011, dar nu pentru ca s-a redus economia sau cererea, ci pentru ca nu s-a putut livra efectiv . Tehnic, este posibil sa intram in recesiune in primul trimestru, dar anualizat vom avea crestere. Fata de primul trimestru din 2011 estimam o crestere cu 1,5 - 2%", a mai subliniat ministrul.

Produsul Intern Brut a crescut anul trecut cu 2,5%, dupa un avans de 1,9% in ultimul trimestru comparativ cu aceeasi perioada din 2010, dar activitatea economica a incetinit in intervalul octombrie-decembrie fata de trimestrul al treilea, inregistrand o scadere cu 0,2% ca serie ajustata.

Evaziunea fiscala, "lozinca" fiecarui Guvern?

"Premierul a trasat o sarcina clara: 60 de zile pt a aduce venituri suplimentare din evaziunea fiscala. Lasati-ne 60 de zile, vom targe linie dupa acele zile. Romania este un stat care s-a consolidat iar in fata investitorilor toate sunt legate. Mentinerea credibilitatii iti asigura finantarea si iti permite sa-ti mentii veniturile", a mai adaugat Bogdan Dragoi.

"De fiecare data cand vine un Guvern nou, aduce aceeasi lozinca: aducem venituri din evaziune", spune acesta.

In ceea ce priveste risipa banului public, ministrul de Finante a precizat ca s-a creat o Inspectie economica financiara, care a fost unita cu Corpul de control. Aceasta va verifica constant cheltuirea banilor publici la societatile de stat, insa nu se va suprapune cu Curtea de Conturi.

Dintre companiile de stat care vor primi management privat, Loteria Romana va fi prima pe lista.

inistrul Finantelor Publice, Bogdan Dragoi, a declarat vineri ca au fost demarate procedurile de implementare a managementului privat pentru boardul si conducerea Loteriei Romane.

"Am demarat procedurile pentru management privat la nivel de conducere si board. Ce vreau sa obtin de la Loterie este o crestere a cotei de piata si a rentabilitatii. Si cred ca se poate", a explicat Dragoi.

Romania iese din nou pe pietele externe

Romania se va putea imprumuta din nou de pe pietele externe in cea de-a doua parte a anului, a declarat vineri ministrul Finantelor Publice, Bogdan Dragoi, adaugand ca acest lucru depinde de apetitul investitorilor si lichiditatea de pe piete si ca tinta pentru acest an este de a atrage 2,5 miliarde euro.

"Cred ca vom iesi in partea a doua a anului, dar este greu de estimat pe ce piata. Vrem sa vedem care este apetitul investitorilor si lichiditatea pe piata europeana, dar si pe cea americana. Tinta noastra este de 7 miliarde euro pana in 2013, iar pentru 2012 de 2,5 miliarde euro", a explicat Dragoi.

Romania nu e Grecia

"Europa nu mai este pe crestere ci pe scadere economica, iar Romania este un partener care se restructureaza. Finantele pubice in 2012 sunt intr-o pozitie mai buna ca in 2009.

Romania este un partener credibil, care in cei trei ani de criza si-a crescut veniturile si a redus cheltuielile. Trebuie sa continuam cu masurile, implementarea acestor masuri corecte, structurale, pe termen mediu si lung, va cosnolida crestea economica stabila si sanatoasa.

Continuarea masurilor in 2012 este importanta. cresterea eocnomica durabila se va vedea intr-o crestere a veniturilor populatiei, dar trebuie sa fie o crestere ca sa nu puna probleme de finantare in anii urmatori", a mai precizat Bogdan Dragoi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#conferinta Bogdan Dragoi, #impcat crestere salarii bugetari, #impact reducere CAS, #crestere economica romania, #declaratii Bogdan Dragoi , #Buget