Cseke: Pana la sfarsitul anului sunt asigurati banii in buget pentru plata tuturor farmaciilor

Joi, 14 Octombrie 2010, ora 15:45
1760 citiri
Cseke: Pana la sfarsitul anului sunt asigurati banii in buget pentru plata tuturor farmaciilor

Ministrul Sanatatii, Cseke Attila, a declarat, joi, la Targu Mures, ca in ultimele saptamani au fost platite arieratele farmaciilor din tara, in valoare de aproximativ 250 de milioane de euro, iar pana la sfarsitul anului sunt asigurati banii in buget pentru plati catre toate farmaciile, informeaza Mediafax.

Cseke Attila a declarat, la Congresul National al Farmacistilor din Romania (CNFR), ca plata arieratelor catre farmacii reprezinta cea mai importanta realizare din domeniu, in acest an de criza.

"Cred ca pe acest domeniu farmaceutic este poate cel mai important succes, realizare, in acest an, intr-un an de criza economica, faptul ca sunt platite la zi arieratele farmaciilor - era o intarziere de doua luni si jumatate de plata. Si aici vorbim despre o suma de 250 de milioane de euro care s-a platit in ultimele saptamani tututror farmaciilor din tara, precum si faptul ca pana la sfarsitul anului sunt asigurati banii in buget pentru plata tuturor farmaciilor, la acel termen prevazut de lege, de sapte luni", a afirmat Cseke.

Ministrul a spus ca el crede ca este important ca Ministerul Sanatatii si Guvernul au facut un efort si au putut pastra "accesibilitatea neplafonata" a farmaciilor.

"Au existat pana, in octombrie 2008, plafoane la farmacii. (Noi) am putut pastra acest sistem liber fara a impune restrictii pacientului, ca pana la urma despre datoriile spitalelor trebuie sa vorbim", a spus Cseke.

Intrebat despre datoriile spitalelor si blocajul existent intre producatorii si furnizorii de medicamente, ministrul a spus ca nu are asemenea informatii, dar, daca exista astfel de situatii, ministerul nu poate interveni intr-o relatie economica.

"Statul ceea ce si-a asumat, plata arieratelor. Am platit toate arieratele la spitale odata cu procesul de descentralizare pentru ca asa era corect sa dam o carte alba autoritatilor locale", a afirmat Cseke.

Cseke a spus ca a avut deja discutii referitoare la alocarea unui procent mai mare din PIB pentru sanatate si ca spera ca bugetul sanatatii va inregistra o crestere fata de anul acesta.

"Nu este finalizat proiectul Legii bugetului astfel incat nu as putea sa avansez (cifre - n.r.), dar bugetul Ministerului Sanatatii in mod cert va fi mai mare decat anul acesta", a adaugat Cseke.

Rugat sa comenteze faptul ca unele cadre medicale dau in judecata statul, dupa masurile de austeritate, Cseke a spus ca dreptul de acces la justitie este liber conform Constitutiei, ca nu este bucuros ca s-au facut reduceri si in domeniul m edical, dar ca acestea trebuie privite in contextul economic al anului 2010.

Ministrul a mai anuntat ca analizeaza posibilitatea liberalizarii sistemului de infiintare a farmaciilor, iar o solutie va fi gasita anul viitor.

El a aratat ca reteaua de farmacii a cunoscut in Romania o dezvoltare insemnata, de-a lungul timpului, numarul lor dublandu-se practic intre 2000-2010 si totusi exista zone neacoperite, astfel ca este nevoie de reglementari.

"In 2000 existau 3.368 de farmacii care aveau autorizatie de functionare, in 2010 acest numar a ajuns la 7.016, este practic o dublare a numarului de farmacii. Ceea ce ne preocupa pe noi este o mai buna reprezentare si o acoperire geografica a tarii si a localitatilor cu farmacii. Avem situatii in care - mai ales in marile centre urbane - in centrul acestor localitati avem o pregnanta mai mare, un numar mai mare de farmacii, in timp ce poate pe partile mai indeparate de centrul orasului numarul acestora nu este suficient, astfel incat cetateanul in functie de domiciliul lui are conditii mai bune sau accesibilitate mai rapida sau nu. Acest lucru ne preocupa si incercam sa gasim niste criterii sa reglementam acest lucru. De asemenea, suntem in analiza cu privire la liberalizarea sau continuarea sistemului actual de infiintare a farmaciilor, exista exemple pareri pro si contra in Europa cu privire la acest aspect, cred ca aici impreuna cu specialistii vom gasi o solutie de la 1 ianuarie 2011", a aratat Cseke. 

#farmacii arierate cseke bani buget , #Buget