Domeniile prioritare pentru guvern primesc fonduri record de la buget

Joi, 16 Noiembrie 2006, ora 12:14
877 citiri

Tariceanu a subliniat, miercuri, la lansarea dezbaterii in plenul parlamentului, a proiectelor Legii bugetului de stat si Legii bugetului asigurarilor sociale de stat pentru 2007, ca prin alocarile bugetare vor fi continuate investitiile si programele in domeniile strategice: infrastructura, educatie, sanatate, agricultura si dezvoltare rurala.

Anul viitor, Romania va aloca astfel cu 8,2 miliarde de euro mai mult decat in 2006 si cu 22,2 miliarde de euro mai mult decat in 2004 pentru indeplinirea angajamentelor asumate in programul de guvernare.

Proiectul de buget propune, potrivit primului-ministru, cea mai mare crestere bugetara pentru educatie dupa 1990 - 5,2 la suta din PIB, apropiindu-se de tinta de 6 la suta din programul de guvernare. Bugetul educatiei a crescut de la 1,9 miliarde de euro in 2004 la 5,6 miliarde de euro, alocandu-se de trei ori mai multi bani in 2007.

Fata de 2005, cheltuielile de capital in educatie vor fi de 21 de ori mai mari.

'Fondurile suplimentare din invatamant vor merge in principal catre proiectele mari precum campusurile scolare, dotarea scolilor, a laboratoarelor, bibliotecilor, scoli de arte si meserii, constructia de camine studentesti. Vom continua programul de reabilitare in scoli si in camine si in acest fel dorim sa asiguram conditii mult mai bune in invatamant', a spus seful executivului.

2007 va fi al doilea an consecutiv cand este majorata substantial si finantarea pentru cercetare, in conformitate cu Agenda Lisabona. Alocatia bugetara va creste de la 0,37 la suta din PIB in 2006 la 0,5 la suta din PIB in 2007.

Primul-ministru i-a asigurat pe parlamentari ca banii nu se vor risipi la institute anonime, ci vor merge pe proiecte concrete.

Sanatatea este cel de-al doilea domeniu cu cel mai mare buget acordat pana acum, respectiv 4,12 la suta din PIB. Bugetul sanatatii este de 4,3 miliarde de euro in 2007, dublu fata de suma alocata in 2004, de numai 2,2 miliarde de euro, a afirmat premierul Tariceanu.

Cu fondurile alocate vor fi finantate programele prioritare ale executivului: opt spitale regionale universitare de urgenta, 20 de spitale de urgenta judetene, modernizarea spitalelor existente, aparatura, echipamente, programul de achizitie a 1.000 de ambulante si finantarea programelor nationale de sanatate prin Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.

Agriculturii i-a fost alocat 2,3 la suta din PIB, cu 30 la suta mai mult decat in 2006 si de trei ori mai mult decat in 2004. Banii sunt destinati continuarii programelor Ministerului Agriculturii, precum si elaborarii Planului National Strategic si a Planului National de Dezvoltare Rurala 2007-2013 care vor permite dezvoltarea durabila a agriculturii si a spatiului rural.

Va fi finantat programul SAPARD romanesc, care va functiona dupa criteriile Uniunii Europene, iar programul 'Fermierul' va continua in scopul asigurarii co-finantarii fondurilor europene. De asemenea, banii din buget vor fi utilizati si pentru realizarea politicilor agricole comunitare si pentru absorbtia fondurilor europene, a mai spus primul-ministru.

Rompres