Finantele spera ca CE sa nu ne sanctioneze prea tare pentru deficitul depasit

Joi, 05 Februarie 2009, ora 15:40
1286 citiri
Finantele spera ca CE sa nu ne sanctioneze prea tare pentru deficitul depasit

Declansarea procedurii de deficit excesiv impotriva Romaniei nu ar presupune neaparat penalitati, ci doar o monitorizare mai stricta a a cheltuielilor publice facute de guvern de catre Bruxelles, a declarat astazi secretarul de stat in Ministerul Finantelor, Gheorghe Gherghina.

"Nu cred ca declansarea procedurii de deficit excesiv s-ar putea solda cu penalitati aupra Romaniei. Este posibil ca odata luata aceasta decizie sa asistam la un control mai strict al cheltuielilor facute din banii publici din partea reprezentantilor Comisiei Europene, pentru mentinerea deficitului bugetar in limitele admise", a precizat Gherghina.


Reprezentantul Finantelor a adaugat ca monitorizarea ar putea viza atat deficitul bugetar, cat si deficitul de cont curent.


Comisia Europeana va adopta la 18 februarie deciziile cu privire la deficitul excesiv, a declarat, astazi, Amelia Torres, purtatoare de cuvant a CE, care a refuzat sa comenteze informatia potrivit careia Romania se numara printre tarile vizate de o asemenea procedura.


Potrivit datelor preliminare ale Finantelor, Romania a incheiat anul trecut cu un deficit bugetar de 5,2% din PIB, unul din cele mai ridicate din UE.
"Depasirea plafonului de 3% din PIB pune Romania in situatia de a i se aplica procedura de deficit excesiv", declara, la finalul lunii trecute, ministrul finantelor, Gheorghe Pogea.
El a mentionat ca in perioada imediat urmatoare tarile care au inregistrat deficit excesiv vor fi supuse unui tratament special, in care "daca se demonstreaza ca deficitele execesive se datoreaza efectelor crizei economice, categoric ca va fi o oarecare ingaduita".


Insa Pogea a adaugat ca, din punctul sau de vedere, "deficitul inregistrat anul trecut nu a avut neaparat treaba cu criza financiara internationala".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#buget, #ce, #deficit , #Buget