Fondurile europene pentru finalizarea Autostrazii Soarelui vor fi aprobate zilele urmatoare

Joi, 28 Mai 2009, ora 16:50
5580 citiri
Fondurile europene pentru finalizarea Autostrazii Soarelui vor fi aprobate zilele urmatoare

Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a declarat joi, la Constanta, ca fondurile europene pentru constructia tronsonului Constanta - Cernavoda din Autostrada Soarelui si pentru centura ocolitoare a municipiului Constanta vor fi aprobate zilele urmatoare, transmite corespondentul NewsIn.

"Avem doua proiecte legate de judetul Constanta care sunt in curs de aprobare in zilele urmatoare: autostrada Constanta - Cernavoda si by-pass-ul municipiului Constanta", a spus Berceanu.

Ministrul Transporturilor spera ca termenul anuntat pentru finalizarea acestora sa fie respectat. "Aceste doua portiuni de autostrada pot fi realizate fara niciun fel de impediment, terenurile sunt expropriate, constructorii exista, se organizeaza.

Atat Uniunea Europeana, cat si Banca Europeana pentru Investitii, pun la dispozitie banii si sper ca in doi ani, asa cum este prevazut in contracte, vom avea autostrada finalizata pana la Constanta", a precizat demnitarul.

In total, cele doua proiecte costa circa 600 de milioane de euro. Cea mai mare parte a banilor, respectiv 338 milioane de euro, vin de la BEI, 136 milioane de euro de la bugetul de stat si restul de 126 milioane de la UE.

"Nu inseamna ca daca zilele urmatoare avem aprobate aceste proiecte am tras si banii, dar asta inseamna ca putem trage banii", a precizat ministrul.

Berceanu a mai spus ca alte proiecte, in valoare de 2,3 miliarde euro, sunt in diverse stadii. "Alte proiecte de 2,3 miliarde de euro sunt in diverse stadii si dorim sa le acceleram, astfel incat sa fie aprobate repede.

Pana la sfarsitul lui august vor fi trimise la Uniunea Europeana in stadiul de aprobare, iar pana la sfarsitul anului speram sa mai avem aprobate alte proiecte si sumele de la bugetul de stat necesare cofinantarii", a spus ministrul.

In 2009 vor fi trimise spre aprobare proiectele pentru autostrazile Nadlac - Arad, Orastie - Sibiu, Arad - Timisoara si Lugoj - Deva, iar in 2010 pentru Timisoara - Lugoj.

"Pentru mine, pentru colegii nostri, atragerea acestor fonduri este prioritatea zero. Avem bani gratis la dispozitie si nu-i utilizam, dar plangem ca e criza, ca nu avem autostrazi, ca nu avem drumuri.

Sunt primii bani care ar trebui sa ne intereseze.

Probabil ca in ultimii doi ani, de cand am intrat in UE, guvernarea care a fost nu s-a interesat de acesti bani deoarece economia mergea asa de bine si aveau asa de multi bani de la buget, pentru ca alta explicatie nu pot sa gasesc de ce unele lucruri in acest domeniu le-am gasit exact acolo unde le-am lasat la inceputul lui 2007", a sustinut Berceanu. 

#buget, # proiecte, # UE, # fonduri , #Buget