Guvernul vrea masuri anticriza dar baga 1,2 mld euro in cresterea pensiilor

Marti, 27 Ianuarie 2009, ora 10:54
1226 citiri
Guvernul vrea masuri anticriza dar baga 1,2 mld euro in cresterea pensiilor

Ministerul Muncii a promis sa majoreze punctul de pensie la 45% din salariul mediu brut din luna urmatoare aprobarii bugetului pe 2009 si sa nu plafoneze pensiile mari, a declarat, ieri, presedintele Casei Nationale de Pensii si Asigurari Sociale (CNPAS), Doina Parcalab. Aceasta decizie va costa 1,2 miliarde euro.

 

Reprezentantii PSD si cei ai PD-L au analizat ieri o propunere a Ministerului Finantelor de amanare a majorarii punctului de pensie la 45% din salariul mediu brut pe economie pentru luna septembrie, masura ce ar putea aduce economii bugetare de aproape 1,2 miliarde euro

"Am convenit cu reprezentantii organizatiilor de pensionari care sunt reprezentative la nivel national ca punctul de pensie sa fie majorat de la data de 1 a lunii imediat urmatoare aprobarii bugetului. Dupa cum stiti, bugetul va fi aprobat in guvern joi si va fi transmis in procedura de urgenta in Parlament", a explicat Parcalab.

Reprezentantii Ministerului Muncii au convenit, de asemenea, aplicarea in mod nediferentiat a majorarii punctului de pensie, desi s-au vehiculat in ultima vreme informatii ca ar putea exista o plafonare in ce priveste pensiile mari, a precizat presedintele CNPAS.

Presedintele Consiliului National al Varstnicilor, Miron Niculescu, a declarat ca "desi pensiile majorate vor fi platite probabil din martie, s-a convenit cu ministrul ca banii sa fie dati retroactiv, de la 1 ianuarie si se vor plati pentru toti pensionarii". El a adaugat, insa, ca nu a fost semnat niciun document in aceasta seara, ci a fost doar o prima intalnire dintr-o serie de astfel de discutii.

Parcalab a adaugat ca va fi constituit un grup de lucru la Ministerul Muncii in care pensionarii vor putea veni cu idei si propuneri pentru modificarea legii pensiilor.

Cat priveste grupele I si II de munca, reprezentantii ministerului au convenit ca Ordonanta 100 pe 2008 sa-si faca efectele, iar apoi, etapizat sa aiba loc recalcularea banilor care ar trebui dati in plus, astfel incat legea 218 sa intre in vigoare din 2010, a mai spus Parcalab.

Pensionarii au mai cerut sa aiba acces la bilete de tratament pe tot parcursul anului, nu doar in extrasezon, cum se propusese la un moment dat.

in prezent, punctul de pensie este 697,5 lei si reprezinta 41% din salariul mediu brut de 1.693 lei, luat in calcul de actualul guvern pentru fundamentarea bugetului.

Majorarea puctului de pensie la 45% din salariul mediu pe economie ar insemna o crestere a pensiilor cu circa 9%, potrivit reprezentantilor Ministerului Muncii.

Ultima majorare a pensiilor a avut loc in luna octombrie 2008, cand punctul de pensie a fost majorat la 45% din salariul mediu brut de anul trecut, de 1.550 lei.

Reprezentantii PSD au propus inghetarea cresterii pensiilor mari in acest an, astfel incat de majorarile prevazute de legea pensiilor sa beneficieze doar cei care au venituri mici.

Sursa: Bloombiz.ro

Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Economia Germaniei va stagna în 2024, potrivit ultimelor prognoze realizate de cele mai importante institute economice germane. Estimările privind evoluția PIB în Germania au fost revizuite...
Își încalcă Lagarde mandatul? Șefa BCE, val de critici cu privire la declarațiile legate de tranziția verde a economiei
Își încalcă Lagarde mandatul? Șefa BCE, val de critici cu privire la declarațiile legate de tranziția verde a economiei
Ultima postare publică făcută de Christine Lagarde pe rețelele sociale a declanșat un nou val de comentarii critice din partea europenilor. Lagarde este acuzată că face declarații care...
#buget, #economie, #minister, #munca, #pensie, #punct, #salariu , #Buget