Hidegcuti: Masurile din strategia pentru IMM-uri nu pot fi aplicate pentru ca nu sunt bani

Joi, 26 Mai 2011, ora 14:55
1147 citiri
Hidegcuti: Masurile din strategia pentru IMM-uri nu pot fi aplicate pentru ca nu sunt bani

Presedintele Fondului Roman pentru Contragarantare, Ioan Hidegcuti, a declarat joi in cadrul unui seminar ca masurile din strategia pentru IMM-uri in perioada 2009-2013, care sunt in discutii de doi ani si nu au fost aprobate, nu vor putea fi aplicate deoarece nu mai este timp pentru a fi bugetate, relateaza NewsIn.

"Este foarte tarziu pentru aceasta strategie, ea se refera la perioada 2009-2013, iar doi ani si jumatate au trecut deja si nici nu a fost aprobata.

Ar trebui sa o luam de la capat cu totul pentru ca oricum nu mai este timp pentru a fi bugetate aceste masuri.

Masurile sunt bune, dar nu pot fi sustinute cu bani", a spus Hidegcuti.

Acesta a adaugat ca in Romania doar 17% dintre IMM-uri se dezvolta prin mecanisme de finantare, in timp ce in UE ponderea acestora este de 76%.

Strategia care este in discutie de aproape doi ani si a tot fost refacuta are in vedere sprijinirea IMM-urilor, a declarat consilierul de stat Andreea Vass.

"Printre obiective se numara cresterea numarului de IMM-uri cu 10%, a numarului de salariati din sistem cu 10%, avansul investitiilor cu 15%, a exportului cu 10%.

De asemenea, productivitatea va creste cu 5%, iar contributia la valoarea adaugata tot cu 5%" , a spus Vass.

Aceasta a precizat ca in 2010 numarul societatilor desfiintate s-a injumatatit fata de 2009.

Totodata, a adaugat Vass, 80% dintre IMM-urile care au disparut in ultimii doi ani nu au depus bilanturi contabile si disparitia lor a fost generata de lipsa de activitate.

"Aproape 905 IMM-uri au beneficiat in ultimii doi ani de acorduri de principiu pentru finantare, fiind efectuate plati de 202 milioane lei.

Se simte o revigorare si explic asta prin faptul ca numai in acest an au fost infiintate 2.300 de firme noi. Vreau sa mentionez ca am constatat ca 57% din IMM-urile din Romania, adica 350.000 nu stiu de contabilitate simplificata", a mai precizat Vass.

La randul sau, presedintele FNGCIMM, Aurel Saramet, a declarat ca "problema majora a IMM-urilor in ultimii cinci ani este cea a finantarii. Se vorbeste despre IMM-uri ca despre un 'panaceu' national si consider ca toate institutiile ar trebui sa se implice pentru rezolvarea problemelor IMM-urilor".

Referindu-se la credite, Saramet a precizat ca "au inceput creditele IMM-urilor sa fie indreptate pentru cresterea cifrei de afaceri, nu pentru subzistenta". 

#strategia pentru imm-uri, # imm, # andreea vass , #Buget