INS: Venitul lunar pe gospodarie s-a ridicat la 2.396 lei in trimestrul doi

Vineri, 05 Octombrie 2012, ora 11:27
1936 citiri
INS: Venitul lunar pe gospodarie s-a ridicat la 2.396 lei in trimestrul doi

Media lunara a veniturilor totale ale populatiei pe gospodarie a fost de 2.396 lei in cel de-al doilea trimestru al acestui an, iar cheltuielile totale lunare pe gospodarie s-au cifrat la 2.155, anunta Institutul National de Statistica.

Din veniturile lunare ale populatiei pe gospodarie, 84% au fost reprezentate de veniturile banesti. In ceea ce priveste cheltuielile totale lunare pe gospodarie, 72,8% dintre acestea au reprezentat cheltuielile de consum medii.

In al doilea trimestru al acestui an, veniturile totale medii lunare pe persoana au fost de 833 de lei. Veniturile banesti s-au cifrat, in medie, la 2.012 lei lunar (699 lei pe persoana), iar veniturile in natura s-au cifrat la 384 lei lunar pe gospodarie (134 lei pe persoana).

Salariile si celelalte venituri asociate au reprezentat 50,5% din veniturile totale ale gospodariilor in cel de-al doilea trimestru al acestui an, in timp ce in primul trimestru din 2012, acestea au avut o pondere de 48,9%.

Veniturile totale ale gospodariilor au inclus, in afara de salarii, venituri din prestatii sociale (23,7%), venituri din agricultura (3,6%), venituri din activitati neagricole independente (3%) si venituri din proprietate si vanzari de active din patrimoniul gospodariei (1,7%). Veniturile in natura au avut o pondere de 16% din totalul veniturilor gospodariilor. In acest segment, cea mai importanta pondere a avut-o contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (14,1%).

Diferentele dintre veniturile gospodariilor din mediul urban si cele din mediul rural

In trimestru al doilea din 2012, veniturile totale medii pe o gospodarie din mediul urban au fost cu 27,8% mai mari fata de cele ale gospodariilor din mediul rural.

In mediul urban, veniturile gospodariilor au provenit in proportie de 62,8% din salarii, de 23,1% din prestatii sociale, veniturile in natura reprezentand 8% din total.

In mediul rural, principala sursa a veniturilor gospodariilor a reprezentat-o productia agricola, care a asigurat 37,6% din totalul veniturilor, in timp ce veniturile banesti au avut o pondere de 9,1%.

Cheltuielile populatiei in trimestrul al doilea din 2012

In trimestrul al doilea al acestui an, cheltuielile lunare totale ale populatiei au fost, in medie, de 2.155 lei (749 lei pe persoana) si au reprezentat 89,9% din veniturile totale.

Principalele destinatii ale cheltuielilor in T2 au fost consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii si transferurile catre administratia publica si privata si catre bugetele asigurarilor sociale, sub forma impozitelor, contributiilor, cotizatiilor, precum si acoperirea unor nevoi legate de productia gospodarie.

Chetuielile pentru investitii (cumparare sau constructie de locuinte, terenuri, echipament, actiuni etc.) au detinut o pondere de doar 0,3%.

Diferentele dintre cheltuielile inregistrate in mediul urban si cele din mediul rural

Cheltuielile totale lunarede consum pe gospodarie sunt mai mari cu 398 lei in mediu urban fata de mediul rural.

In mediul rural, 42,6% din cheltuielile pentru consumul alimentar reprezinta contravaloarea consumului din resurse proprii, in timp ce in mediul urban, consumul de produse alimentare din resurse proprii a acoperit 18,8% din cheltuielile pentru consumul alimentar.

Produsele alimentare si bauturile nealcoolice au constituit, in medie, 43,1% din consumul lunar al gospodariilor, iar cheltuielile legate de locuinta au reprezentat 19,3% din cheltuielile totale de consum.

#venituri gospodarii 2012, #cheltuieli gospodarii 2012, #INS venituri gospodarii, #INS cheltuieli gospodarii , #Buget