"La Societatea de Radiodifuziune lucreaza 1.800 de persoane si au 500 de masini"

Sambata, 19 Iunie 2010, ora 23:58
1704 citiri
"La Societatea de Radiodifuziune lucreaza 1.800 de persoane si au 500 de masini"

Ministrul Culturii si Patrimoniului National, Kelemen Hunor, a declarat sambata, la Cluj, ca economiile mari la buget nu se fac prin restructurarea Guvernului, ci prin reducerea altor cheltuieli, el oferind drept exemplu Societatea Nationala de Radiocomunicatii, unde la trei angajati exista o masina.

In plus, Kelemen Hunor a mai oferit drept exemplu si Posta Romana, unde daca un angajat e dat afara el primeste 48 de salarii compensatorii, transmite corespondentul NewsIn.

"Remanierea nu o consider o problema cheie. Nu in structura Guvernului este problema, ci la ministere se afla miza atunci cand vorbim de economii la buget. Acum, ca sunt 13, 14 sau 8 ministere, acest lucru ar insemna o economie minima pentru ca e vorba de salariul a 2, 3 sau 10 persoane.

Insa mai mare e risipa in agentii. Va dau un exemplu: la Societatea Nationala de Radiocomunicatii lucreaza 1.800 de persoane si sunt 500 de masini - este descurajant.

La Posta Romana exista un asemenea contract colectiv de munca incat la concediere se acorda 48 de salarii compensatorii - este incredibil - si au sporul de fidelitate pe care il primesc pentru ca merg la serviciu", a afirmat Kelemen, adaugand ca, in opinia sa, agentiile si societatile de stat sunt cele ale caror functionare trebuie regandita, aceasta fiind o sursa de economie la bugetul de stat.

Kelemen a mai spus ca o comasare a portofoliilor Culturii si Educatiei ar duce la o subfinantare a domeniului pe care il administreaza. "In ceea ce priveste portofoliul Culturii, comasarea cu Educatia - pentru ca am auzit si asta - nu a fost si nu este vorba.

Persoanele cu care eu am stat de vorba nu sprijina o astfel de idee, ar considera-o o greseala foarte mare, independent de parerea mea personala. Daca e sa comasezi doua portofolii subfinantate tot timpul cea mai mica ar pierde, iar subfinantarea culturii ar fi si mai acuta.

Pe de alta parte, evident ca si la portofoliul nostru mai pot fi facute reorganizari. Eu ma gandesc ca Oficiul Roman pentru Drepturi de Autor sa nu mai fie institutie de sine statatoare si sa ajunga la minister ca directie.

Cu asta nu rezolvam mare lucru, dar ajutam la simplificarea anumitor structuri", a declarat Kelemen. Mai mult, ministrul a subliniat ca, in opinia sa, nemultumirile formulate de PDL nu se refera la activitatea ministrilor UDMR, iar o remaniere guvernamentala nu a fost inca discutata in sedinta coalitiei.

"Probabil saptamana viitoare la sedinta coalitiei va fi vorba de aceste teme. Remanierea e responsabilitatea primului ministru, dar trebuie sa se consulte cu partenerii de coalitie, dar despre asa ceva nu a fost vorba pana acum si eu nici nu am simtit ca primul ministru ar avea ceva de reprosat ministrilor UDMR.

Eu simt ca daca e vorba de eventuale nemultumiri, formulate de PDL, acestea nu au fost formulate cu privire la ministrii maghiari.(...)

Nu exclud ca pana la sfarsitul verii sau in toamna sa aiba loc o remaniere, dar aceasta tema nu a fost pe ordinea de zi a coalitiei niciodata si, cel mai probabil, nu va fi posibila o restructurare pana in toamna, pentru ca ea trebuie votata de Parlament", a afirmat Kelemen, adaugand ca nu crede ca va mai avea loc o remaniere in aceasta sesiune parlamentara. 

Fondul Monetar Internațional a luat în vizor trei dintre cele mai dezvoltate țări din Europa. Avertisment transmis și obiective clare trasate
Fondul Monetar Internațional a luat în vizor trei dintre cele mai dezvoltate țări din Europa. Avertisment transmis și obiective clare trasate
Italia şi Franţa ar trebui să reducă cheltuielile mai repede decât intenţionează în prezent, pentru a ţine datoriile publice sub control, în timp ce Germania ar trebui să aloce fonduri...
#economii, #buget, #masuri, #austeritate , #Buget