MAPDR a acordat doar 20% din bugetul pentru irigatii

Joi, 21 Mai 2009, ora 15:12
1281 citiri
MAPDR a acordat doar 20% din bugetul pentru irigatii

Ministerul Agriculturii a acordat, pana in prezent, la solicitarea Organizatiilor Utilizatorilor de Apa pentru Irigatii (OUAI), doar 20% din bugetul ministerului pentru subventiile din sector, in valoare totala de 150 de milioane de lei, a spus, joi, consilierul in cadrul MAPDR, Valentin Apostol, citat de NewsIn.

"La ora actuala s-au alocat 100 milioane de lei pentru sprijinirea OAUI-urilor, intretinerea amenajarilor interioare de irigatii si paza organizatiilor, si 50 de milioane de lei pentru tariful multianual si energie electrica. In momentul acesta s-a consumat circa 20% din acest buget", a spus Apostol.

Acesta a adaugat ca sumele de care dispune ministerul pentru acest sector sunt suficiente pentru actuala campanie de irigat, insa daca Organizatiile Utilizatorilor de Apa pentru Irigatii vor solicita un sprijin ce depaseste aceste sume, MAPDR va solicita Ministerului de Finante majorarea sumei prin Ordonanta de Urgenta.

Acesta a mai adaugat ca Ministerul Agriculturii, la solicitarea Organizatiile Utilizatorilor de Apa pentru Irigatii, ar putea redeschide termenul pentru achitarea avansului pentru irigatii (n.r. incheiat la 30 aprilie 2009), dand astfel posibilitatea pregatirii unei suprafete mai mari pentru irigat.

Conform lui Valentin Apostol, pana in prezent, MAPDR a primit o singura solicitare de majorare a suprafetei pregatite pentru irigatii.

"Pana la ora actuala, a fost doar o solicitare si am marit suprafata pregatita pentru irigat de la 500.000 de hectare la 560.000 de hectare.

Daca vom primi date de la Liga Utilizatorilor de Apa din Romania si vor fi semnale ca noi organizatii vor sa irige, vom promova de urgenta actul normativ pentru a le crea posibilitatile sa irige", a adaugat Apostol.

Potrivit acestuia, MAPDR a irigat de la data inceperii campaniei, la 15 aprilie, si pana in prezent, 43.000 de hectare de teren arabil, din care cea mai mare suprafata a fost la culturile de grau - 19.000 de hectare.

#buget, #MAPDR, #irigatii, #minister, #consilier , #Buget