Ministerul Transporturilor pierde cei mai multi bani la a doua rectificare

Joi, 22 Noiembrie 2018, ora 10:36
1354 citiri
Ministerul Transporturilor pierde cei mai multi bani la a doua rectificare
Foto: CC0 Creative Commons

Ministerul Transporturilor, Ministerul Cercetarii si Ministerul Educatiei Nationale sunt institutiile care pierd cei mai multi bani in urma celei de-a doua rectificari bugetare din acest an, in timp ce Ministerul Finantelor, Ministerul Muncii si Ministerul Sanatatii primesc cele mai importante suplimentari de fonduri, potrivit Ministerului Finantelor Publice.

Finantele explica faptul ca reducerile de fonduri au fost operate avand in vedere gradul de executie a cheltuielilor, in principal, la proiectele finantate din fonduri europene.

Astfel, la Ministerul Transporturilor fondurile scad cu 1,16 miliarde de lei, la Ministerul Cercetarii si Inovarii (-228,9 milioane de lei), la Ministerul Educatiei Nationale (-198 milioane de lei), la Ministerul Culturii si Identitatii Nationale (-176,8 milioane de lei), la Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale (-166 milioane de lei), la Ministerul Fondurilor Europene (-164,9 milioane de lei), la Ministerul Finantelor Publice (-128,5 milioane de lei), la Ministerul Apelor si Padurilor (-95,9 milioane de lei), la Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat (-71,6 milioane de lei) si la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (-49 milioane de lei).

Pe de alta parte, s-au asigurat fonduri suplimentare la Ministerul Finantelor Publice - Actiuni Generale (+2,69 miliarde de lei din care: 1 miliard de lei dobanzi, 671,6 milioane de lei pentru contributia Romaniei la bugetul UE si 700 milioane de lei la Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului), la Ministerul Muncii si Justitiei Sociale (+787 milioane de lei, in principal pentru alocatii de stat pentru copii si drepturi pentru persoane cu handicap), la Ministerul Sanatatii (+211,5 milioane de lei, in principal pentru asigurarea drepturilor salariale suportate de la bugetul de stat in cazul centrelor de permanenta, a unitatilor si compartimentelor de primiri urgente), la Ministerul Justitiei (+138,5 milioane de lei per sold, din care 100 milioane de lei pentru cheltuieli de personal), la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (+ 85,2 milioane de lei per sold; s-au asigurat sume pentru derularea programelor/proiectelor cu finantare externa nerambursabila aferente cadrului financiar 2014-2020 Programul Operational Regional, + 98,42 milioane de lei), la Ministerul Afacerilor Interne (+70,6 milioane de lei per sold; s-au identificat economii la cheltuielile de personal si au fost asigurate 116 milioane de lei pentru plata pensiilor militare de stat).

De asemenea, Bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate se majoreaza la cheltuieli cu suma de 600 milioane de lei pentru asigurarea sumelor necesare decontarii serviciilor medicale, a medicamentelor cu si fara contributie personala si a medicamentelor utilizate in programele nationale cu scop curativ.

Bugetul Asigurarilor Sociale de Stat se majoreaza la cheltuieli cu suma de 45,4 milioane de lei, iar Bugetul Asigurarilor pentru somaj primeste la cheltuieli 82,6 milioane de lei.

Ministerul Finantelor Publice precizeaza ca cea de-a doua rectificare din acest an a fost realizata cu incadrarea in tinta de deficit bugetar de 2,97% din PIB.

Veniturile bugetului general consolidat se majoreaza, per sold, cu 228,9 milioane de lei, iar cheltuielile cresc cu suma de 365,6 milioane de lei, insa valoarea nominala a Produsului intern brut este estimata in urcare la 949,6 miliarde de lei, fata de 907,9 miliarde de lei cat s-a estimat la fundamentarea bugetului initial pentru acest an, astfel ca se pastreaza tinta de deficit.

"Rezultatele economice de pana in prezent argumenteaza posibilitatea realizarii unei valori nominale a produsului intern brut de 949,6 miliarde de lei, fata de 907,9 miliarde de lei cat s-a estimat la fundamentarea bugetului initial pe acest an si fata de 945 miliarde de lei cat s-a estimat la elaborarea primei rectificari bugetare", precizeaza MFP.

Proiectul de rectificare a fost realizat in urma discutiilor purtate cu reprezentantii ordonatorilor principali de credite ai bugetului de stat si bugetul asigurarilor sociale.

Prima rectificare de buget a avut loc in luna august a acestui an. La momentul respectiv, Ministerul Finantelor, Ministerul de Interne si Ministerul Sanatatii au fost principalii beneficiari de fonduri, in timp ce Serviciul Roman de Informatii, Ministerul Cercetarii si Ministerul Energiei sunt institutiile care se vor confrunta cu cele mai semnificative diminuari de fonduri.

Comisia Europeana a solicitat miercuri Romaniei o ajustare structurala anuala de cel putin 1% din PIB avand in vedere evolutiile inregistrate ca urmare a lipsei de actiuni din partea tarii pentru a-si corecta abaterea semnificativa de la traiectoria de ajustare spre obiectivul bugetar pe termen mediu (MTO).

Comisia Europeana a atras atentia ca deficitul public al Romaniei a crescut de la 0,5% din PIB in 2015 la 2,9% din PIB in 2016 si este prognozat sa ajunga la 3,3% din PIB in 2019, la 3,4% din PIB in 2019 si la 4,7% din PIB in 2020, cel mai ridicat deficit din UE.

#a doua rectificare, #rectificare bugetara, #pierderi bani Transporturi, #pierderi rectificare bugetara , #Buget