Nicolaescu: Bugetul este construit pe principiul sa scapam din acest an

Vineri, 13 Februarie 2009, ora 13:40
1685 citiri
Nicolaescu: Bugetul este construit pe principiul sa scapam din acest an

Deputatul PNL Eugen Nicolaescu a afirmat ca proiectul de buget nu este un buget anticriza, ci un buget de criza elaborat pe principiul "incercam sa scapam din acest an si apoi mai vedem ce facem".

Nicolaescu a contestat, in cadrul dezbaterilor asupra bugetului pe anul 2009, desfasurate astazi in cadrul Comisiilor parlamentare reunite de buget-finante, proiectia bugetara a Guvernului din trei considerente majore, informeaza NewsIn.

In primul rand, Nicolaescu a apreciat ca Ministerul Finantelor intentioneaza sa creasca taxele, desi in vreme de recesiune economica acestea ar trebui sa scada.

In al doilea rand, liberalul a spus ca Guvernul supraestimeaza veniturile statului pe anul in curs. A treia obiectie vizeaza faptul ca, in proiectul de buget, nu sunt incluse obligatii legale ale statului, precum acordarea a 6% din PIB pentru Educatie, cresterea valorii punctului de pensie la 45% din salariul mediu brut si majorarea cu 50% a salariilor profesorilor.

"Sunt nedumerit sa vad acest proiect de buget pentru ca nu este in concordanta cu programul de guvernare si cu promisiunile electorale ale partidelor de guvernamant.

Nu este un buget anticriza, ci mai degraba un buget de criza pe principiul incercam sa scapam din acest an si apoi vedem ce facem", a spus Nicolaescu.

De asemenea, fostul ministru al Sanatatii a spus ca actualul Executiv reia practicile Guvernului Nastase prin faptul ca o parte din banii colectati de la cetateni pentru bugetul asigurarilor de sanatate este directionata catre bugetul statului.

"Se intampla acelasi lucru ca pe vremea Guvernului Nastase, pe care-l acuzam atunci de deturnare de fonduri", a afirmat deputatul PNL.

Un alt liberal, senatorul Dan-Radu Rusanu, a ridicat dubii asupra corectitudinii indicilor folositi de Ministerul de Finante la elaborarea bugetului.

"Bugetul este elaborat la un curs de patru lei pentru un euro, iar acest nivel a fost deja depasit. Sa inteleg ca in partea a doua a anului, cursul va cobori sub patru lei?", s-a intrebat Rusanu.

El nu a fost de acord nici cu reducerea severa a deficitului bugetar, argumentand ideea prin faptul ca, in conditii de criza, statele isi maresc deficitul bugetar pentru a stimula dezvoltarea economica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#buget, #criza, #guvern, #nicolaescu, #pib, #venituri , #Buget