Prognoza FMI dicteaza ajustari. Ce sectoare pot suferi "taieri"

Luni, 13 Februarie 2012, ora 13:19
3044 citiri
Prognoza FMI dicteaza ajustari. Ce sectoare pot suferi "taieri"

In conditiile in care FMI a revizuit in scadere prognoza de crestere economica a Romaniei la 1,5-2%, Guvernul se vede nevoit sa faca ajustarile necesare asupra bugetului construit pe vechile previziuni economice "optimiste".

Specialistii si finantistii chestionati de Business24 s-au intrecut in declaratii cu privire la domeniile care vor sta in stand-by in 2012.

Acestia sunt de parere ca in 2012 Guvernul ar trebui sa taie in primul rand din cheltuielile cu protocolul, deplasarile in strainatate si achizitiile de mobilier din ministere.

Cu toate acestea, deputatul Silviu Prigoana spune ca bugetul va fi ajustat in momentul in care Guvernul va avea pe masa cifrele reale.

"Nu poti face rectificari bugetare pe previziuni. Daca la jumatatea anului se va constata ca previziunile FMI-ului sunt intemeiate, se va face rectificare bugetara", a declarat Silviu Prigoana pentru Business24.

In opinia acestuia, cabinetul Ungureanu va taia din cheltuielile cu rechizitele ale ministerelor.

"Sunt capitole bugetare care pot astepta pana la anul, cel mai important lucru este sa se dea subventiile in agricultura, pensiile, salariile angajatilor si protectia sociala. Nu e o urgenta anul acesta sa se termine nu stiu ce lucrare. O alta sursa bugetara ar fi sa se mute deputatii si senatorii din Casa Poporului si am avea o economie de 50 de milioane de euro pe an", mai spune deputatul.

Analistul Dan Petre este de parere ca strategia Guvernului va fi din nou aceea de a taia din Ministerul Invatamantului, al Sanatatii si din Ministerul Culturii.

Dan Petre spune ca bugetul trebuie ajustat dupa noile predictii economice, iar acest lucru se poate face printr-o frana puternica pe investitiile non-esentiale.

"Guvernul ar putea taia, in primul rand, din Ministerul Dezvoltarii si Turismului care face parcuri in sate. Parcurile sunt bune, e necesar ca oamenii sa aiba unde sa se destinda, dar trebuie sa prioritizam canalizarea.

De asemenea, autoritatile ar putea sa mai calmeze un pic asa-zisele investitii in infrastructura care nu se vad. Probabil ar putea sa taie din cheltuielile de capital in anumite ministere.

Putem gasi formule mai inteligente pe bugetul Apararii, sunt locuri din care poti taia. In plus, in aceste conditii in care FMI anunta o crestere economica mai mica decat cea estimata, realizarea portalului eRomania care costa 500 de milioane de euro poate fi amanata", a declarat analistul pentru Business24.

In cifre bugetare, analistul spune ca o ajustare a bugetului dupa noile previzuni economice ar insemna o scadere de maximum 250 de milioane de euro. In plus, Guvernul Ungureanu trebuie sa faca eforturi pentru ca previziunile FMI-ului sa fie depasite.

"Asta nu se face numai prin relaxari fiscale. Nu intotdeauna daca relaxezi fiscalitatea, creste economia. Trebuie sa gasim noi piete de investitii, sa invatam sa investim, pe de alta parte trebuie sa fim mult mai competitivi in a aduce investitorii in Romania. Avantajele si atu-urile Romaniei nu sunt reprezentate numai de forta de munca ieftina", mai spune acesta.

Fostul ministru de Finante, Dan Radu Rusanu, este de parere ca actualul Guvern are la indemana trei paliere importante de pe care poate opera taierile necesare pentru ajustarea bugetului.

Astfel, acesta aminteste de cheltuielile cu mobilierul din Ministerul Muncii care au fost majorate anul acesta de la 50% la 600%. Pe locul doi s-ar putea inscrie cheltuielile cu protocolul si reprezentarea si, nu in ultimul rand deplasarile in strainatate.

In opinia lui Dan Radu Rusanu, cresterea economica din 2012 ar putea fi sub prognoza de 1,5-2% a FMI-ului.

"In 2011, cresterea economica se spune ca s-a realizat pe trei domenii: exporturi, industrie si agricultura. Agricultura a adus 1400 de milioane de lei, exporturile au adus 200 de milioane si industria 100 de milioane. 90% din cresterea economica a fost reprezentata de anul agricol bun. 2012 nu poate fi un an agricol bun, dupa cum arata vremea de afara, atunci cresterea economica va fi sub prognoza FMI", a declarat fostul ministru de Finante pentru Business24.

FMI reduce previziunea de crestere a PIB-ului. Mai putem mari pensiile si salariile bugetarilor?

"5% nu e o majorare, nu e nici macar o ajustare cu rata agregata a inflatiei din 2010 pana in prezent. Faptul ca ii dai 5% dupa ce i-ai redus cu 25%, nu il incalzeste foarte tare pe om.

La o pensie de 1000 de lei, se vor primi 50 de lei. Asta nu inseamna o imbunatatire. In plus, unii s-ar putea sa treaca dintr-un palier in altul si atunci sa piarda prin plata CASS-urilor. Castiga 5% si apoi platesc la stat 5,5%", este de parere Dan Petre.

Deputatul Silviu Prigoana spune ca majorarea pensiilor si salariilor se va face cu siguranta.

"Dupa discutiile avute, trebuie facuta indexarea pensiilor si salariilor cu inflatia. Exista bani pe aceasta tema", adauga deputatul.

Nu de aceeasi parere este si fostul ministru de finante, care ramane realist privind la economia anului 2012.

"Dupa cum arata azi economia, nu exista resurse pentru aceasta majorare de salarii, dar probbail ca vor forta acest lucru in aprilie- mai inainte de alegeri

Vor face o redistribuire intre cheltuielile de capital si cele cu munca vie. Vor taia de la investitii si cheltuieli de capital si cu aceeasi suma vor suplimenta cheltuielile cu munca vie, cu salariile", spune Dan Radu Rusanu.

#ajustari buget 2012, #taiere cheltuieli guvern 2012, #fmi prognoza crestere economica romania, #majorare salarii pensii 2012, #taieri buget 2012 , #Buget