Rectificarea bugetara ajuta doar partial mediul de afaceri

Luni, 29 Octombrie 2012, ora 13:50
2131 citiri
Rectificarea bugetara ajuta doar partial mediul de afaceri

Rectificarea bugetara aprobata de Guvern sambata este una "de criza", crede analistul financiar Constantin Rudnitchi, care spune ca Executivul sacrifica investitiile pentru masuri sociale. De asemenea, analistul observa ca rectificarea a fost facuta pe baza incasarilor obtinute din licentele ANCOM, o sursa de venit conjuctural.

Prin aceasta rectificare, mediul de afaceri este sustinut doar partial, din perspectiva subventiilor pentru agricultori si datorita banilor care vor fi alocati administratiilor publice si locale. Cel mai probabil, fondurile suplimentare vor fi folosite pentru plata totala sau partiala a datoriilor catre diverse companii, crede Rudnitchi.

Totusi, acesta subliniaza faptul ca alocarea unor noi sume catre administratiile publice locale este un "paliativ, pentru ca ideal ar fi ca acesta sa nu stea la mana bugetului, ci sa isi gaseasca singure resursele".

Guvernul a alocat 350 milioane lei pentru achitarea arieratelor unor unitati administrativ-teritoriale, o obligatie asumata fata de FMI. Premierul a sustinut ca administratia locala a fost "un fel de Cenusareasa in materie de alocari".

Agricultura a primit cei mai multi bani, la rectificare, respectiv 400 de milioane de lei. "Este bine ca s-au trimis acesti bani, dar este o masura electorala, pentru ca vor plati la zi subventii care trebuiau acordate agricultorilor", subliniaza Rudnitchi.

A doua rectificare bugetara aprobata in doar 15 minute: Agricultura primeste cei mai multi bani

In topul ministerelor care au primit cei mai multi bani, dupa Agricultura, se afla Administratia si Internele (150 de milioane de lei), Justitia, Sanatatea si Educatia. Analistul economic crede ca si suplimentarea fondurilor pentru Sanatate este "o problema complicata, pentru ca in acest caz este vorba de un deficit cronic".

Chiar daca noua lege a Sanatatii ar trebui sa reduca din deficitul acestui sector, cert este ca asistam la presiuni din partea FMI, care solicita "cresterea bazei de contributori, ceea ce nu este deloc simplu, sau sa marim contributia", puncteaza analistul.

Premierul Ponta a declarat ca, prin noua rectificare, veniturile bugetare au crescut cu 10%, dar specialistul financiar sustine ca acest lucru nu este tocmai corect.

"Daca facem abstractie de inflatie, majorarea veniturilor nu se ridica la acest nivel. Aceasta rectificare s-a facut, din pacate, datorita incasarii unor bani de la licentele ANCOM. Spun din pacate pentru ca de abia peste alti 15 ani vom mai avea venituri din aceste licente si, probabil, ar fi fost mult mai bine pentru Romania daca acei bani s-ar fi dus in acel Fond de Dezvoltare", precizeaza Rudnitchi.

Seful Vodafone, despre licitatia ANCOM: Platim 680 mil. de euro intr-o industrie cu profit de 200 mil. de euro

Analistul mai atrage atentia ca acest guvern actioneaza la fel ca si celelalte si "sacrifica investitiile in favoarea unor masuri sociale, electorale. Banii din privatizari merg catre cheltuielile curente si nu se construieste nimic cu ei. Ne vom mira, asa cum facem de 20 de ani, ca facem privatizari, banii se cheltuiesc si nu intampla nimic", conchide Rudnitchi.

Guvernul a taiat din cheltuielile Ministerului Apararii, suplimentand alocarile pentru Agricultura (400 milioane lei pentru subventii si ajutoare), Administratie si Interne (151 milioane lei pentru salarii, norme de echipament, carburanti, expertize medico-legale), Sanatate, Educatie, Justitie (45 milioane lei in principal pentru angajarea a 378 posturi noi), Dezvoltare Regionala si Turism, SRI.

#rectificare bugetara 2012, #rectificare bugetara investitii, #rectificare bugetara Ponta , #Buget