Rectificarea bugetara: Care sunt motivele pentru care statul a ajuns in stare de avarie

Marti, 29 Octombrie 2013, ora 13:30
2107 citiri
Rectificarea bugetara: Care sunt motivele pentru care statul a ajuns in stare de avarie

Incapacitatea colectarii veniturilor si lipsa de eficienta a politicii economice pe acest an, adica neindeplinirea promisiunilor electoarele, sunt principalele motive ale rectificarii bugetare "pe rosu", sunt de parere analistii contactati de Business24.

"A fost o elaborare a bugetului pe 2012 foarte gresita avand in vedere niste indicatori prea optimisti, iar pe parcursului anului nu s-au luat masurile corespunzatoare pentru a se ajunge la aceiasi indicatori", a declarat pentru Business24 analistul economic Mircea Cosea.

Desi fata de anul trecut colectarile la buget sunt mai mari, ele sunt departe de a fi cat s-a sperat initial, astfel incat Guvernul se afla in situatia in care sa raporteze incapacitatea de a colecta fonduri si mai ales incapacitatea de a crea locuri de munca, potrivit analistilor.

Cu toate ca in prima parte a anului cifrele aratau ca ar putea fi tinuta sub control situatia pana la sfarsitul anului si chiar deficitul sa fie incadrat in tinta propusa, acum se dovedeste ca lucrul acesta nu este posibil, iar rectificarea bugetara de acum nu face altceva decat sa recunoasca aceasta realitate.

"A fost un optimism generalizat atunci cand a fost construit bugetul, atat pe partea de venituri, cat si pe partea de cheltuieli", declara analistul economic Aurelian Dochia pentru Business24.

Alocarea fondurilor la ministere pune semne de intrebare

Felul in care s-a facut rectificarea da foarte multe de gandit, potrivit analistilor economici.

"Rectificarea bugetara arata din nou o orientare care nu corespunde nici promisiunilor guvernamentele, nici unei logici economice primare", sustine Mircea Cosea.

Faptul ca s-au luat fonduri de la ministerele care intr-adevar aveau nevoie de ele si in schimb s-au alocat sume foarte mari la Parlament si Serviciilor Secrete, sunt masuri carora analistii nu le inteleg rostul.

"Crearea atator ministere si a atator functii de ministrii a fost o miscare care nu a facut altceva decat sa creasca cheltuielile in mod inutil. Nu am inteles pentru ce a fost marita alocarea la Ministerul Administratiei si Internelor (MAI). Nu am vazut o explicatie pentru acesta alocare suplimentara si deocandata nu stiu ce o justifica", completeaza Dochia.

La ce sa ne asteptam in 2014

Mesajul pe care ar trebui sa il intelegem este unul de ingrijorare si se cer revizuiri conceptuale a politicii economice ale Guvernului, in sensul unei relansarii economiei, a unor investitii mai puternice si prin politici de atragere a capitalui strain intr-o forma mai inteligenta.

"Nu ne putem astepta la un buget mai bun pe 2014 pentru ca oricum el va pleca la sfarsitul acestui an de la o baza mai fragila decat anul trecut. Lucrurile sunt ingrijoratoare", sustine Cosea.

Anul 2014 incepe cu niste plati restante semnificative care vor greva pe parcursul intregului an, potrivit analistilor economici.

"Daca lucrurile in 2013 stau asa cum au fost prezentate, multe din planurile pentru 2014 trebuie sa fie schimbate. Bugetul care a inceput sa fie pregatit pentru 2014 va trebui sa aibe alte coordonate, iar acestea nu vor fi mai bune", este de parere Dochia.

Acesta este de parere ca 2014 nu mai poate fi construit pe iluzii de crestere de venituri si promisiuni de cheltuieli care nu au acoperire.

"Se discuta de mariri de salarii si pensii pentru anul viiitor. Este greu sa sustii astfel de masuri cand nu ai bani pentru anul asta. Atunci de ce sa promiti pentru la anu, in conditiile in care la anu intri cu un deficit mai mare", completeaza Dochia.

Ministerele la care vor fi taiati bani la a doua rectificare bugetara

- Ministerul Muncii cu 520,4 milioane lei

- Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, 315,1 milioane lei

- Ministerul Mediului, 178,1 milioane lei

- Ministerul Transporturilor, 134,3 milioane lei

- Ministerul Economiei, 62,2 milioane lei

- Ministerul pentru Societatea Informationala, 50,8 milioane lei

- Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, 46,9 milioane lei

- Ministerul Finantelor Publice, 46,5 milioane lei

- Ministerul Apararii Nationale, 33,5 milioane lei

- Ministerul Finantelor Publice, la "Actiuni Generale" 451,6 milioane lei.

Care sunt ministerele ce primesc cele mai mari fonduri

- Ministerul Afacerilor Interne va primi 104 milioane lei

- Ministerul Justitiei, 99,2 milioane lei

- Ministerul Afacerilor Externe, 13 milioane lei

- Camera Deputatilor, 12 milioane lei

- Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, 23 milioane lei.

#rectificare bugetara, #buget 2014 Romania, #ministere Guvern Romania, #rectificare 2013 , #Buget