Romanii au avut un venit mediu lunar de 835 de lei, in trimestrul trei din 2011

Joi, 05 Ianuarie 2012, ora 10:02
2271 citiri
Romanii au avut un venit mediu lunar de 835 de lei, in trimestrul trei din 2011

Veniturile totale medii lunare au reprezentat, in trimestrul III din 2011, in termeni nominali, 2.402 lei pe gospodarie si 835 lei pe persoana, potrivit rezultatelor anchetei bugetelor de familie, date joi publicitatii de Institutul National de Statistica.

Veniturile banesti au fost, in medie, de 2012 lei lunar pe gospodarie (700 lei pe persoana), iar veniturile in natura de 390 de lei lunar pe gospodarie (135 lei pe persoana).

Salariile si celelalte venituri asociate lor au format cea mai importanta sursa de venituri (50% din veniturile totale ale gospodariilor, pondere in crestere cu 2,4 puncte procentuale fata de trimestrul I si cu 1,4 puncte procentuale fata de trimestrul II 2011).

La formarea veniturilor totale ale gospodariilor, au contribuit, de asemenea, veniturile din prestatii sociale (24%), veniturile din agricultura (3,6%), veniturile din activitati neagricole independente (2,8%) si cele din proprietate si din vanzari de active din patrimoniul gospodariei (1,7%).

O pondere importanta detin si veniturile in natura (16,2%), in principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (14,4%).

Diferente de nivel si, mai ales, de structura intre veniturile gospodariilor s-au inregistrat in functie de mediul de rezidenta.

Venitul mediu al unei gospodarii din mediul urban e cu circa o patrime mai mare decat al unei gospodarii din mediul rural

In trimestrul III 2011, veniturile totale medii pe o gospodarie din mediul urban au fost cu 24,7% mai mari decat ale gospodariilor din mediul rural si cu 9,4% mai mari fata de ansamblul gospodariilor.

In urban, veniturile gospodariilor au provenit in proportie de 63,4% din salarii, in crestere cu 1,1 puncte procentuale fata de trimestrul II si cu 2,8 puncte procentuale fata de trimestrul I, de 23,4% din prestatii sociale (in scadere cu 0,1 puncte procentuale fata de trimestrul II si cu 0,6 puncte procentuale fata de trimestrul I), veniturile in natura reprezentand 7,1% din total (in scadere cu un punct procentual fata de trimestrul II si cu 2,1 puncte procentuale fata de trimestrul I 2011).

In rural, principala sursa a veniturilor gospodariilor a reprezentat-o productia agricola, care a asigurat 38,3% din totalul veniturilor.

Cea mai mare parte a acestora (30% din totalul veniturilor) a fost formata de contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii, veniturile banesti din agricultura asigurand 8,3% din veniturile totale ale gospodariilor din mediul rural.

O contributie importanta la formarea veniturilor gospodariilor rurale a revenit si veniturilor salariale (28,0%) si celor din prestatii sociale (25,0%).

Lunar o gospodarie a cheltuit in medie 2.167 lei

Cheltuielile totale ale populatiei, au fost, in trimestrul III 2011, in medie, de 2.167 lei lunar pe gospodarie (754 lei pe persoana) si au reprezentat 90,2% din nivelul veniturilor totale.

Principalele destinatii ale cheltuielilor efectuate de gospodarii sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii si transferurile catre administratia publica si privata si catre bugetele asigurarilor sociale, sub forma impozitelor, contributiilor, cotizatiilor, precum si acoperirea unor nevoi legate de productia gospodariei (hrana animalelor si pasarilor, plata muncii pentru productia gospodariei, produse pentru insamantat, servicii veterinare).

Cheltuielile pentru investitii, destinate cumpararii sau constructiei de locuinte, cumpararii de terenuri si echipament necesar productiei gospodariei, cumpararii de actiuni etc., detin o pondere foarte mica in cheltuielile totale ale gospodariilor populatiei, respectiv de doar 1,7%.

Unele particularitati in ceea ce priveste marimea si structura cheltuielilor totale de consum sunt determinate de mediul de rezidenta. Astfel, in timp ce nivelul mediu lunar pe o gospodarie al cheltuielilor totale de consum este mai mare in urban fata de rural cu 392 lei, cel pentru consumul alimentar este mai mare cu numai 30 de lei.

Aceasta deriva din faptul ca, in rural, 43% din cheltuielile pentru consumul alimentar reprezinta contravaloarea consumului din resurse proprii, in timp ce in mediul urban, consumul de produse alimentare din resurse proprii a acoperit 16,7% din cheltuielile pentru consumul alimentar.

O pondere mare a cheltuielilor o reprezinta cheltuielile cu locuinta

Conform clasificarii standard pe destinatii a cheltuielilor de consum (COICOP), produsele alimentare si bauturile nealcoolice au detinut, in trimestrul III 2011, in medie, 40,8% din consumul gospodariilor, in scadere cu 1,2 puncte procentuale fata de trimestrul I si, respectiv, cu 2,5 puncte procentuale fata de trimestrul II 2011.

O componenta a consumului, cu pondere relativ mare in cheltuieli, este legata de locuinta (apa, energie electrica si termica, gaze naturale, combustibili, mobilier, dotarea si intretinerea locuintei).

In cel de-al treilea trimestru al anului trecut, aceasta a reprezentat 19,3% din cheltuielile totale de consum.

In cadrul cheltuielilor cu locuinta, cea mai mare pondere au detinut-o cheltuielile necesare functionarii si incalzirii locuintei (15,1%).

La polul opus, s-au situat cheltuielile efectuate de gospodarii pentru hoteluri, cafenele si restaurante (1%) si cele pentru educatie (0,4%).

#cheltuieli medii romani, #castig mediu Romania, #cheltuieli gospodarie , #Buget