Salariile au crescut cu 2,3% in noiembrie

Miercuri, 11 Ianuarie 2012, ora 10:38
1160 citiri
Salariile au crescut cu 2,3% in noiembrie

Castigul salarial mediu net a crescut in noiembrie cu 34 lei (2,3%) fata de luna precedenta, la 1.491 lei, in timp ce fata de noiembrie 2010 s-a majorat cu 8,3%, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul National de Statistica (INS).

Cele mai mari salarii nete au fost platite in noiembrie in intermedieri financiare (3.705 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (857 lei).

Comparativ cu luna noiembrie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 8,3%. Indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost de 104,7%.

Castigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.054 lei, in crestere cu 46 lei fata de octombrie.

Potrivit INS, indicele castigului salarial real pentru luna noiembrie 2011 fata de luna precedenta, calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 101,9%.

Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 120,0%, cu 2,3 puncte procentuale mai mare fata de cel inregistrat in luna octombrie 2011.

Datele INS arata ca, in luna noiembrie, in majoritatea activitatilor din sectorul economic , nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mare decat in luna precedenta, ca urmare a acordarii de prime ocazionale (inclusiv pentru sfarsitul de an), platii sumelor din alte fonduri (inclusiv tichete cadou si tichete de masa).

De asemenea, castigurile salariale medii nete din luna noiembrie au fost in crestere comparativ cu luna precedenta ca urmare a realizarilor de productii ori incasarilor mai mari (functie de contracte).

Cele mai mari cresteri salariale au fost in domeniul activitatilor extractive si fabricarea electronicelor

Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat, cu 29,2% in alte activitati extractive, cu intre 10,0% si 12,0% in fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, silvicultura si exploatare forestiera (inclusiv pescuit si acvacultura), activitati de servicii anexe extractiei si cu intre 6,5% si 8,5% in extractia petrolului brut si a gazelor naturale, alte activitati industriale n.c.a., activitati auxiliare intermedierilor financiare, activitati de asigurare si fonduri de pensii, depozitare si activitati auxiliare pentru transport, fabricarea echipamentelor electrice.

De asemenea, cu intre 5,0% si 6,5% a crescut castigul salarial in intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), fabricarea substantelor si a produselor chimice, extractia minereurilor metalifere, prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn si pluta, cu exceptia mobilei (inclusiv fabricarea articolelor din paie si din alte materiale vegetale impletite), fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor, fabricarea de masini, utilaje si echipamente n.c.a.

Scaderi ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta au fost cauzate de nerealizarile de productie ori incasarile mai mici (functie de contracte), de dificultatile financiare din sectorul economic. De asemenea, in unele activitati economice scaderea nivelului castigului salarial mediu net din luna noiembrie a fost cauzata de acordarea in luna precedenta a primelor ocazionale.

Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat cu 6,3% in industria metalurgica, respectiv cu 4,2% in fabricarea produselor din tutun si cu intre 1,0% si 2,0% in transporturi pe apa, hoteluri si restaurante, fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice.

In sectorul bugetar au avut loc cresteri slabe ale castigului salarial

In sectorul bugetar s-au inregistrat usoare cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna octombrie in invatamant (4,0%) - ca urmare a platii cu ora a cadrelor didactice, in sanatate si asistenta sociala (1,2%) - ca urmare a platii drepturilor salariale restante cuvenite salariatilor din unele unitati din domeniul asistentei sociale care s-au confruntat cu dificultati financiare in lunile precedente, precum si a disponibilizarii personalului care realiza castiguri salariale mici.

In administratie publica cu 1,0% - ca urmare a acordarii de sume restante pentru diferite sporuri ori a platii concediilor de odihna.

Fata de luna iulie 2010 (luna in care s-a aplicat diminuarea cu 25% a cuantumului brut al salariilor de baza, conform Legii nr. 118/2010), castigul salarial mediu net din luna noiembrie 2011 a crescut in sectorul bugetar cu 20,3% in sanatate si asistenta sociala, cu 16,3% in invatamant, respectiv cu 11,6% in administratia publica.

Fata de luna octombrie 2010 (luna de referinta pentru aplicarea majorarii cu 15% a cuantumului brut al salariilor de baza, conform Legii nr. 285/2010) castigul salarial mediu net din luna noiembrie 2011 a crescut in sectorul bugetar cu 18,2% in sanatate si asistenta sociala, cu 18,0% in administratia publica, respectiv cu 13,3% in invatamant.

#cresteri salariale, #salarii Romania, #salariati buget, #salariati administratie , #Buget