Statul a "pierdut" un miliard din cat si-a propus sa incaseze in T3

Joi, 31 Octombrie 2013, ora 17:03
1361 citiri
Statul a "pierdut" un miliard din cat si-a propus sa incaseze in T3

Statul a colectat in trimestrul al treilea la bugetul general consolidat cu 4 miliarde de lei mai putin compartiv cu suma prevazuta in programul stabilit de Ministerul Finantelor, respectiv 49,7 miliarde lei fata de 53,7 miliarde lei, potrivit datelor publicate in raportul privind executia bugetara.

Conform datelor operative pentru trimestrul al treilea, veniturile bugetului general consolidat au fost realizate in proportie de 92,5%, in timp ce cheltuielile s-au efectuat in proportie de 96%, situatie care a condus la un deficit de1,5 miliarde de lei, fata de tinta stabilita pe acest trimestru, care prevedea un plus de 400 milioane de lei.

Cu toate acestea, abaterile inregistrate pe partea de venituri au fost compensate partial de economiile inregistrate la cheltuieli, deficitul inregistrat pe primele noua luni ale anului, de 8,1 miliarde lei, respectiv 1,3% din PIB, fiind in limitele tintelor politicii bugetare stabilite pentru acest an.

Veniturile bugetului general consolidat, in suma de 49,7 miliarde lei, au reprezentat 7,9% din PIB si au fost realizate in proportie de 92,5% din estimarile trimestriale.

Veniturile incasate din activitatea economica (fara fonduri de la Uniunea Europeana pre si post-aderare) au totalizat 47,5 miliarde lei, reprezentand 7,6% din PIB si un grad de incasare fata de tinta de 94,8%.

Veniturile fiscale s-au realizat in proportie de 95% si au reprezentat 4,8% din PIB.

Incasarile din impozitul pe profit au insumat 2,6 miliarde lei (0,4 % din PIB), gradul de colectare fiind de 96,1%.

La impozitul pe venit gradul de colectare a fost de 95,1%, rezultat din incasari de 5,5 miliarde de lei.

Incasarile din alte impozite pe venit, profit si cistiguri din capital, de 400 milioane de lei, au fost cu 7,5% mai mari fata de nivelul programat.

"Incasarile din impozitele si taxele pe proprietate s-au realizat in proportie de 105%, ceea ce arata faptul ca majorarea impozitelor pe cladiri pentru persoanele fizice de catre unele dintre administratiile locale nu a afectat colectarea", se spune in raport.

Veniturile din comertul exterior, la doar 69% din nivelul programat

Incasarile din TVA au fost sub program, inregistrand un grad de colectare de 96,0%, in conditiile in care in trimestrul al treilea al anului trecut veniturile din operatiuni interne au crescut cu 4,9%, iar cele din importurile de bunuri au scazut cu 11,9%.

Accizele au adus 5,9 miliarde lei (0,9% din PIB) la buget, aproape de tinta programata, inregistrand un grad de colectare de 99,6%.

Reducerea importurilor din zona extracomunitara a avut ca efect realizarea in proportie de doar 69% a veniturilor proiectate din impozitul pe comert exterior si tranzactiile internationale.

Incasarile din contributii de asigurari au reprezentat 2,2% din PIB si au inregistrat un grad de realizare de 99,9% fata de program. Un nivel al colectarii peste program a fost consemnat in cazul bugetului de asigurari pentru somaj (100,8%) si al bugetului fondului national unic de asigurari sociale de sanatate (104,0%), in timp ce la bugetul asigurarilor sociale de stat incasarile au reprezentat 98,2% din estimare.

Veniturile nefiscale au totalizat 4,1 miliarde de lei (0,7% din PIB), realizarea fata de tinta programata fiind de 80,4%.

Sumele primite de la Uniunea Europeana echivaleaza cu 0,3% din PIB si un grad de realizare fata de nivelul programului trimestrial de incasari de 62,1%.

Comparativ cu parametrii aprobati in contextul primei rectificari bugetare, ordonanta de rectificare prevede o reducere a veniturilor estimate ale bugetului general consolidat cu 3,4 miliarde lei si a cheltuielilor cu 2,2 miliarde lei, tinta de deficit bugetar fiind revizuita ascendent la 15,9 miliarde de lei (mai mare cu 1,2 miliarde lei sau 0,2 puncte procentuale din PIB), respectiv 2,54% din PIB (evaluat la 625,6 miliarde lei).

La nivelul elementelor individuale de venituri ale bugetului general consolidat, cea mai mare revizuire descendenta se regaseste la nivelul veniturilor nefiscale (-1,65 miliarde de lei, respectiv 0,2% din PIB). Revizuirea cumulata la nivelul veniturilor fiscale (-1,8 miliarde lei) are drept surse principale estimarea unor incasari mai mici la nivelul accizelor (- 901 milioane de lei), urmate de TVA (-365 milioane de lei) si impozitul pe venitul persoanelor fizice (-308 milioane de lei).

Cheltuielile de investitii scad la rectificare cu 1,2 miliarde de lei fata de nivelul aferent rectificarii bugetare anterioare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#incasari buget 2013, #venituri Romania 2013, #exporturi Romania 2013, #rectificare bugetara 2013 , #Buget