Voinea: Rezerva valutara a MFP acopera necesarul de finantare pentru cinci luni

Marti, 20 August 2013, ora 16:25
1526 citiri
Voinea: Rezerva valutara a MFP acopera necesarul de finantare pentru cinci luni

Rezerva in valuta la dispozitia Ministerului Finantelor Publice (MFP) se situeaza in prezent la 6 miliarde de euro si acopera necesarul de finantare pe aproape cinci luni, a declarat marti, pentru Agerpres, ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea.

Cerintele Fondului Monetar International (FMI) vizau constituirea si mentinerea de catre Romania a unei rezerve financiare in valuta (buffer) la dispozitia MFP care sa acopere necesarul brut de finantare, determinat de nivelul deficitului bugetar si volumul refinantarii datoriei publice, pentru o perioada de aproximativ patru luni, transmite Agerpres.

"Rezerva constituita este, in momentul de fata, foarte conservatoare, de sase miliarde de euro si acopera necesarul de finantare pe aproximativ cinci luni. Rezerva ajunsese la 6,4 miliarde de euro, dar ieri (luni, 19 august - n.a.) am platit din aceasta rezerva 400 de milioane de euro - titluri de stat ajunse la scadenta. De-a lungul anului, rezerva in valuta fluctueaza, aici imi intra si sumele rambursate de UE, dar obiectivul este sa pastram aceasta rezerva la nivelul necesarului de finantare pe 4 luni. Intr-o luna, necesarul de finantare este de 1,2-1,3 miliarde de euro", a precizat ministrul delegat pentru buget.

Luni, a fost publicat in Monitorul Oficial ordinul ministrului delegat pentru buget privind aprobarea constituirii si mentinerii unei rezerve financiare in valuta la dispozitia MFP, ordin semnat de secretarul de stat in MFP Gheorghe Gherghina, prin care se aproba constituirea si mentinerea unei rezerve financiare in valuta la dispozitia Ministerului Finantelor "care sa acopere necesarul brut de finantare, determinat de nivelul deficitului bugetar si volumul refinantarii datoriei publice, pentru o perioada de aproximativ patru luni, in scopul protejarii finantelor publice impotriva socurilor externe neprevazute".

Fata de finalul anului 2012, buffer-ul in valuta la dispozitia MFP este mai mare cu un miliard de euro.

#rezerva valuta Ministerul Finantelor, #rezerva valutara Liviu Voinea, #necesar finantare Romania , #Buget