Acordul comercial UE-SUA, pe punctul de a fi blocat. Nici Franta nu mai vrea sa faca afaceri cu americanii

Marti, 03 Mai 2016, ora 16:05
8032 citiri
Acordul comercial UE-SUA, pe punctul de a fi blocat. Nici Franta nu mai vrea sa faca afaceri cu americanii
Foto: Flickr/greesefa

Negocierile pentru incheierea Parteneriatului Transatlantic pentru Investitii si Comert (TTIP) dau semne ca au ajuns intr-un punct mort. Reprezentantii Germaniei au blamat deja intentia SUA de a obtine avantaje maxime din acest acord, iar acum o alta tara europeana anunta ca este gata sa iasa de la masa negocierilor.

Franta a anuntat prin vocea ministrului Matthias Fekl ca intentioneaza sa "inghete negocierile", considerand ca Europa primeste prea putine avantaje in schimbul deschiderii pietei pentru marfurile din Statele Unite, relateaza BBC.

Afacere dubioasa

Reactia lui Fekl nu este fara precedent, ministrul Comertului din Franta amenintand si in cursul anului trecut ca va iesi de la negocieri daca negociatorii SUA nu reduc din pretentii.

Acum insa, anuntul facut de oficialul francez vine dupa ce Greenpeace a dat publicitatii un dosar privind clauzele trecute in acord, in opinia grupului de militanti pentru mediu afacerea UE-SUA subminand sanatatea publica a europenilor.

"Este un acord care, in forma actuala, ar reprezenta o afacere proasta", a admis ministrul Comertului din Franta.

TTIP ar putea afecta pana si acordul de mediu semnat de statele ONU in cadrul summitului de la Paris, a mai avertizat Fekl.

In favoarea corporatiilor

Politicienii francezi sunt ingrijorati ca semnarea acordului TTIP ar putea reduce gradul de protectie pentru produsele agroalimentare din tara lor, dar si de faptul ca firmele mici si medii din Franta vor ajunge cu greu pe piata nord-americana.

"Acordul nu poate fi semnat fara Franta si, cu atat mai putin, impotriva intereselor noastre", a mentionat oficialul de la Paris. Pentru a intra in vigoare, Parteneriatul Transatlantic trebuie vizat de reprezentantii tuturor celor 28 de state membre UE.

Ultima runda de negocieri intre cele doua parti s-a derulat saptamana trecuta, iar reprezentantii Comisiei Europene au afirmat ca spera ca acordul sa fie incheiat in cursul acestui an, pentru a evita riscurile politice generate de organizarea alegerilor prezidentiale din SUA.

Din punct de vedere al reglementarilor, se crede ca TTIP ar putea armoniza legislatia in cadrul blocului comunitar european, desi voci critice sustin ca ar putea insemna, in acelasi timp, si o slabire a restrictiilor legale din diverse sectoare, clauzele avantajand marile corporatii.

Conform unei estimari emise de Centrul de Cercetare pentru Politici Economice, potentialele castiguri ale statelor europene din acordul de liber schimb cu SUA ar ajunge la 119 miliarde de euro anual, in vreme ce partea americana ar beneficia de castiguri de 95 de miliarde de euro.

#acord TTIP, #export UE, #piata europeana, #afaceri corporatii americane, #acord liber schimb SUA UE , #Comert