Afacerile din comert si servicii si-au accelerat in iulie ritmul anual de crestere la 22,6%

Joi, 04 Septembrie 2008, ora 10:21
1381 citiri
Afacerile din comert si servicii si-au accelerat in iulie ritmul anual de crestere la 22,6%

Sustinuta de avansul puternic al vanzarilor de produse alimentare si nealimentare, cifra de afaceri in comertul cu amanuntul, care exclude vanzarile de autovehicule si motociclete, a urcat in iulie cu 22,6% fata de luna similara din 2007, potrivit datelor publicate de Statistica. In iunie, cifra de afaceri in comertul cu amanuntul crescuse cu 19,3% fata de luna similara din 2007.


Vanzarea de produse nealimentare a sporit in iulie cu 22,8% fata de nivelul atins in a saptea luna din 2007, iar vanzarea de produse alimentare, bauturi si tutun s-a majorat cu 22,4%, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS).


Afacerile din comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor, comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule au crescut in volum cu 19,5%, sustinuta in principal de comertul cu autovehicule, motociclete, piese si accesorii aferente, intretinerea si repararea autovehiculelor, care s-a marit cu 21,2% in intervalul iulie 2007- iulie 2008.


Afacerile cu servicii de piata pentru populatie au crescut, in schimb, intr-un ritm mult mai lentin iulie, de doar 2,5% fata de aceeasi luna din 2007.


In primele sapte luni ale acestui an, cifra de afaceri in comertul cu amanuntul - exceptand comertul cu autovehicule si motociclete - a avansat cu 17,1% fata de aceeasi perioada din 2007, datorita vanzarilor mari de produse nealimentare, care au sporit cu 19,7%, precum si a vanzarilor de produse alimentare, bauturi si tutun, unde cresterea a fost de 14,2% fata de primele sapte luni din 2007.


Volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor, comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule a crescut in primele sapte luni ale acestui an cu 27% fata de perioada similara din 2007.


Comertul cu autovehicule, motociclete, piese si accesorii aferente, intretinerea si repararea autovehiculelelor a avansat cu aproape o treime (32,3%), in timp ce vanzarile de carburanti pentru autovehicule au sporit cu aproape o cincime (19,1%).


Comparativ cu luna anterioara, cifra de afaceri in comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete) a avansat cu 12,2% in iulie.


In schimb, volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor, comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule s-a diminuat in iulie cu 2,7% fata de luna precedenta.


Afacerile cu servicii de piata pentru populatie aproape au stagnat in iulie fata de luna precedenta, Statistica indicand un ritm nesemnificativ de crestere, de 0,9%.