Afacerile din comertul cu amanuntul au scazut cu 7,1%

Vineri, 08 Mai 2009, ora 11:26
1437 citiri
Afacerile din comertul cu amanuntul au scazut cu 7,1%

Cifra de afaceri in comertul cu amanuntul a scazut in martie cu 7,1% fata aceeasi luna din 2008, mai ales ca urmare a scaderii vanzarilor de carburanti si marfuri nealimentare, compensata doar partial de vanzarile mai mari de alimente, a anuntat, vineri, Institutul National de Statistica (INS), citat de NewsIn.

 

Datele exclud vanzarile de autovehicule si motociclete si sunt ajustate in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate.

In serie bruta, declinul a fost mai putin pronuntat, de 5,4% fata de martie 2008.

In a treia luna a acestui an cel mai semnificativ declin a fost inregistrat in comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate, de 14,3%, urmat de scaderea cu 4,8% a vanzarilor de bunuri nealimentare si de diminuarea cu 1% a vanzarilor de produse alimentare, bauturi si tutun fata de aceeasi luna 2008.

In martie, volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, s-a diminuat cu 39,1% fata de a luna similara a anului trecut, pe fondul injumatatirii vanzarilor de autovehicule (-48,3%).

Afacerile din servicii
de piata prestate populatiei, ajustate dupa zilele lucratoare si sezonalitate, s-au redus cu 4,7% fata de martie 2008, determinate in principal de scaderea activitatilor agentiilor turistice si a tur-operatorilor (-41,7%).

Fata de februarie, afacerile din comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), ajustate in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, s-au redus pe ansamblu cu 0,4% in martie, dupa ce volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate a scazut cu 2,2% vanzarile de alimente, bauturi si tutun s-au diminuat cu 0,2%, iar cele de produse nealimentare, cu 0,1%.

Cifra de afaceri pentru comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a scazut cu 4,1% in martie comparativ cu luna precedenta, in timp ce in serie bruta a urcat cu 13,4%.

Serviciile de piata prestate populatiei au coborat cu 3,2% in martie
, in serie ajustata, insa au crescut in serie bruta, cu 14,6%, datorita cresterii cu 19,5% a activitatii de jocuri de noroc si alte activitati recreative si cu 13,9% a celei a agentiilor turistice si a tur-operatorilor.

In primul trimestru, volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a scazut cu 6,3%, scadere sustinuta de comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (-13,2%) si de vanzarea de produse nealimentare (-3,8%).

In schimb, vanzarea de produse alimentare, bauturi si tutun a crescut cu 1,5%.

Cifra de afaceri pentru comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a scazut cu 34,1%, scadere datorata cu precadere comertului cu autovehicule, care s-a redus cu 43,8%.

In ceea ce priveste serviciile de piata pentru populatie, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, volumul cifrei de afaceri a sc?zut cu 2,6%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Afacerile, #comertul, #vanzari, #alimente, #ins, #marfuri, #autovehicule , #Comert