Anul 2012 reprezinta sansa Romaniei sa recucereasca piata vinului

Vineri, 05 Octombrie 2012, ora 16:35
3132 citiri
Anul 2012 reprezinta sansa Romaniei sa recucereasca piata vinului

Industria vinului constituie o oportunitate de afaceri pentru Romania, unde calitatea acestei bauturi a crescut foarte mult, spun specialistii. Tara noastra dispune de un context favorabil pentru a-si imbunatati prezenta pe acest segment, mai ales tinand cont de faptul ca Franta, cel mai mare producator de vinuri din lume, a anuntat un an extrem de nefavorabil in ceea ce priveste industria viticola.

Productia de vin a Frantei a atins in 2012 minimul ultimilor 40 de ani, dupa ce a scazut cu 20% fata de anul anterior, din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile si culturilor afectate de paraziti.

Productia de vin a Frantei va fi in acest an de 40,6 milioane hectolitri, cu peste zece milioane de hectolitri mai putin fata de 2011.

Exporturile de vin si sampanie ale Frantei au totalizat 7,17 miliarde euro in 2011, reprezentand 13% din exporturile de alimente si produse agricole ale tarii. In prima jumatate a acestui an, exporturile de vin au crescut cu 14%, la 3,57 miliarde euro.

Romania are oportunitati mari in industria vinului, insa lipseste organizarea

Romania a intrat in randul producatorilor de vinuri de foarte buna calitate, a spus, joi, Adrian Radulescu, seful Comisiei pentru Agricultura din Camera Deputatilor, adaugand ca aceasta evolutie s-a datorat accesarii fondurilor europene. Prin intermediul acestor bani, producatorii de vin au inlocuit vechile plantatii viticole cu altele noi.

In plus, si romanii au inceput sa perceapa aceasta schimbare, alegand sa consume din ce in ce mai multe vinuri autohtone.

Situatia industriei vinului in Romania este problematica, pentru ca, desi vinurile produse la noi au o calitate ridicata, acest segment nu se poate dezvolta la capacitate deplina din cauza problemelor ce tin de organizare.

Productia de vin din 2012 este una dintre cele mai bune, la nivel calitativ, desi din punct de vedere cantitativ producatorii nu pot fi la fel de multumiti, a declarat, joi, Adrian Radulescu, seful Comisiei pentru Agricultura din Camera Deputatilor.

Adrian Radulescu a adaugat ca exporturile de vin ale Romaniei nu vor fi foarte ridicate anul acesta din cauza ca exista anumite probleme de organizare la nivelul producatorilor.

"Din pacate, exporturile nu vor fi mari, si asta pentru ca suntem, ca producatori, individualisti. Nu stim sa ne organizam si pierdem mult. Chiar si chinezii s-au smecherit, nu mai cumpara vin romanesc decat foarte ieftin, cu 25-50 de centi, si il revand la preturi mult mai mari. Important este ca romanii consuma tot mai mult vinuri romanesti de calitate", a spus Adrian Radulescu.

Romania importat, in primul semestru din acest an, 34.609,6 tone de vin obtinut din struguri proaspeti, o cantitate de 6,3 ori mai mare fata de cea exportata in aceasi perioada din 2011, care a totalizat numai 5.461 tone, potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).

In primele sase luni ale acestui an, incasarile din exporturile de vin au depasit 7,4 milioane de euro, cu aproape 2% mai mult fata de suma obtinuta in aceeasi perioada din 2011, care a totalizat 7,26 milioane euro informeaza Agerpres.

In prezent, conform datelor Oficiului National al Viei si Produselor Vitivinicole (ONVPV), in Romania exista 2.348,91 hectare cultivate cu Feteasca neagra, 12.972,56 hectare cu Feteasca regala, 12.850,58 hectare cu Feteasca alba, 11.407,38 hectare cu Merlot, 6.567,80 hectare cu Riesling, 6.333,12 hectare Aligote, 4.973,38 hectare cu Sauvignon, 4.832,71 hectare cu Cabernet Sauvignon si 3.987,15 hectare cu Muscat Ottonel.

Romania a intrat in randul producatorilor de vinuri de foarte buna calitate, a spus seful Comisiei pentru Agricultura din Camera Deputatilor, adaugand ca aceasta evolutie s-a datorat accesarii fondurilor europene.

Anul trecut, topul exportatorilor de vin a fost condus de Italia, urmata de Spania, Franta, Australia si Chile.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Franta productie vin, #productie vin Romania, #scadere productie vin Franta, #vinuri Romania , #Comert