Autoritatile locale au ultimul cuvant in deschiderea centrelor comerciale mari

Vineri, 08 Iunie 2012, ora 09:59
1016 citiri
Autoritatile locale au ultimul cuvant in deschiderea centrelor comerciale mari

Centrele comerciale cu suprafata mai mare de 1.000 de metri patrati vor putea fi deschise cu avizul arhitectului-sef si punctul de vedere al unei comisii de urbanism de la nivelul autoritatilor locale.

OUG adoptata in sedinta de guvern de miercuri prevede ca centrele comerciale cu suprafete mari au nevoie, pentru a li se aviza amplasamentul, de un punct de vedere emis de o comisie tehnica pentru amenajarea teritoriului si urbanism care sa fundamenteze avizul arhitectului-sef de la nivelul autoritatilor locale.

Avizul trebuie sa tina cont de reglementarile privind amenajarea teritoriului precum si de criteriile legate de impactul urbanistic al amplasarii centrului comercial: "incadrarea in planurile de urbanism general, suprafata adecvata a terenului de amplasament, accesibilitatea si impactul traficului generat si atras de noul centru comercial, racordurile si solicitarile de capacitati si servicii pentru retelele tehnico-edilitare, accesul consumatorilor".

Comisia tehnica de amenajare a teritoriului si de urbanism este formata din specialisti din domeniul amenajarii teritoriului si al urbanismului si din reprezentanti ai institutiilor tehnice, economice, sociale si de protectie a mediului cu care administratia publica locala colaboreaza pentru desfasurarea activitatilor de amenajare a teritoriului si de urbanism.

Componenta este stabilita la nivelul consiliilor municipale, orasenesti, judetene, respectiv al Consiliului General al Municipiului Bucuresti, dupa caz.

Legislatia anterioara prevedea criterii elaborate de ministerul cu atributii in comertul exterior.

Conform actului normativ, centrele comerciale cu suprafata mare sunt cele de peste 1.000 de metri patrati.

#reglementari deschidere centre comerciale, #inaugurare centre comerciale , #Comert